Regija
0

Večer: Thaqi o proglašenju nezavisnosti

FENA
Želimo stabilno, mirno i nezavisno Kosovo, ali ne i novi status quo nakon čekanja od osam i pol godina, istaknuo je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote predsjednik kosovske vlade Hashim Thaqi.

"Pitanje proglašenja nezavisnosti je stvar dana, a ne mjeseci ili tjedana. Želimo da se to izvede uspješno, kvalitetno i uz priznanje odlučujućih svjetskih čimbenika, ali u isto vrijeme želimo da Kosovo bude stabilno i sigurno", kazao je kosovski premijer.

"Želimo stanje koje otvara perspektivu integracije Kosova, potporu SAD i Europske unije, te početak ekonomskog razvoja", rekao je Thaqi.

Dodao je da je kontrolirana nezavisnost uz prisutnost civilne misije Europske unije kompromis koji su kosovske vlasti prihvatile, ali da to ne znači produživanje statusa quo koji je trajao osam i pol godina nego provođenje Ahtisaarijeva plana za Kosovo.

"Želimo proces u kojem će nas podržati SAD i EU, glavni tajnik UN-a i druge države kako bi odluka o međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova bila prihvaćena i važeća", rekao je Thaqi.

Nova međunarodna misija dobrodošla je na Kosovo i njene će ovlasti biti na cijelom teritoriju, a istodobno će i kosovske institucije pokušati djelovati na cijelom teritoriju u prisutnosti NATO saveza, naveo je Thaqi, dodajući da će vlast tako prelaziti s međunarodnih snaga na legitimne kosovske institucije.