Regija
0

Varadi: Hrvatska iznosi Miloševićeve argumente

FENA
Glavni pravni zastupnik Srbije u Haagu Tibor Varadi izjavio je da je iznenađen stavovima hrvatske strane pred Međunarodnim sudom pravde jer Zagreb sada barata argumentima koje je svojevremeno iznosio Slobodan Milošević.

Pravni zastupnici Hrvatske kritizirali su, zapravo, Međunarodni sud pravde pred kojim se spor vodi zbog njegove odluke da se oglasi nenadležnim za tužbu koju je protiv zemalja NATO-a zbog bombardiranja 1999. godine podnijela Srbija. Britanski advokati James Crawford i Philip Sands doveli su u pitanje sve stavove Suda u "NATO slučaju” kada se Sud oglasio nenadležnim pravdajući takvu odluku činjenicom da u vrijeme podnošenja tužbe SRJ nije bila članica UN-a, a samim tim nije imala ni mogućnost da bude stranka u sporu pred Sudom.

U razgovoru za današnju beogradsku "Politiku” Varadi kaže da je time Hrvatska stala na pozicije Miloševićeve vlade. Jugoslavija je, kako je rekla hrvatska delegacija, "na neki način” ostala članica UN-a, odnosno zemlja vezana međunarodnim ugovorom, što je tvrdila i tadašnja vlada (1999), a Hrvatska nije propustila nijednu priliku da se tome žestoko ne protivi.

"To je krupan obrt, za nas donekle neočekivan, isključivo motiviran potrebama spora jer su očigledno svjesni toga da bi stavovi Suda u 'NATO sporu' išli u korist Srbije. Ja sam očekivao da će tražiti neki način da se usaglasi odluka u 'NATO slučaju' s njihovim dosadašnjim zahtjevima. Međutim, oni su direktno napali tu odluku jer izgleda nisu imali izbora.

Nadam se da će Sud ostati na svom ranijem stanovištu da Jugoslavija nije bila članica UN-a. Bilo bi malo neobično da nema nadležnosti ako je Srbija tužilac, a ima ako je Srbija tužena strana.“

Odgovarajući na pitanje koliko ima istine u hrvatskom argumentu da bi Srbija bila u težem položaju da je Milošević eventualno osuđen u Haškom tribunalu, Varadi kaže: "To je zanimljiva izjava, ali ja ne vjerujem da bi bilo šta bilo drugačije. To je samo hipoteza i nagađanje."

Na pitanje kada se očekuje odluka suda, Varadi kaže: "Logično bi bilo najesen. Ako se oglasi nenadležnim, to je kraj serije sporova pred ovim sudom. Ako bi se oglasio nadležnim, onda bi pozvao Srbiju da odgovori na tužbu Hrvatske, i to bi bilo istovremeno šansa da se podigne i protutužba. Rasprava bi u tom slučaju najranije mogla da počne za godinu, možda dvije", kaže Varadi.