Požar prijeti stanovništvu
0

Vanredno stanje u Makarskoj

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Veliki požar kod Makarske i danas u jutarnjim satima i dalje gasi oko 250 gasitelja sa 70 vozila iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Istarske i Dubrovačke županije, izvijestili su jutros Državni centar 112 i Vatrogasno operativno središte Divulje.

U pomoć su upućene i dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Varaždinske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije i 50 vojnika namjenski organiziranih snaga HV-a.

U 6,30 sati na gašenje se upućeni i jedan zrakoplov Canadair, tri zrakoplova Air Tractor, kao i tri helikoptera s uređajem za gašenje, koji će pokušati gasiti, osim ako zbog jačine bure to ne bude moguće.

Sinoć u 21,40 sati započela je djelomična evakuacija, prvenstveno starijih i nemoćnih osoba i djece, iz zone neposredne ugroze, tj. naselja Veliko Brdo. Od gradonačelnika Makarske dobivena je informacija da je prihvat evakuiranih organiziran u dvorani osnovne škole i vrtiću u centru Makarske. Do 0,30 sati bilo je prihvaćeno oko 150 osoba i takvo stanje je ostalo do jutra.

Tijekom noći požarište je obišao hrvatski ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević u pratnji ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damira Truta, ravnatelja policije Marijana Benka, glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine i drugih političkih dužnosnika i dužnosnika sustava zaštite i spašavanja.

Izaslanstvo se u Poglavarstvu Grada Makarske susrelo s gradonačelnikom i čelnicima Stožera zaštite i spašavanja, te predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice i županom Splitsko-dalmatinskim Antom Sanaderom.

Prema pristiglim informacijama vatrena stihija je do sada progutala preko 700 hektara površine borove šume, te dio maslinika.

U gašenju požara četiri su vatrogasca lakše ozlijeđena, a nekoliko ih je zatražilo liječničku pomoć zbog iritacije dišnih organa i očiju dimom.

Požar je izbio 19. rujna navečer kada je ŽC 112 Split primio dojavu o požaru u šumi iznad svetišta Vepric, kod Velikog Brda, u blizini mjesta Krvavice kod Makarske. Prema prvoj dojavi požar je izbio najvjerojatnije iskrenjem iz dalekovoda.

ŽC 112 odmah je o tome obavijestio VOS Divulje, JVP Split i DVD Makarska.

Zbog jake bure požar se vrlo brzo širio prema Krvavici i Bratušu na jednu stranu, te prema obroncima Biokova na drugu stranu. Požar se u jednom dijelu iznad magistrale približio i svetištu Vepric, koje je obranjeno od vatre. Požar se dalje širio kroz Veprički potok sve do mora.

U jednom trenutku vatrena stihija se približila kućama u mjestu Krvavica, predio Kuk. Vatrogasci su uspješno svladali i zaustavili požar na tom području, ali je vjetar ponovno aktivirao požar pa se vatra proširila prema Promajni.

Zbog nepristupačnog terena i bure koja na mahove puhala više od 100 kilometara na sat požar nije stavljen pod nadzor tijekom noći s 19. na 20. rujna, ni 20. rujna do 12,00 sati, ali naselja i kuće nisu bile ugrožene.

Jučer ujutro te ponovo oko 13 sati, u gašenje su se pokušala uključiti protupožarni zrakoplovi i helikopteri, ali su se zbog jake bure morali vratiti u bazu.

Na požarištu se tijekom dana okupilo preko 200 gasitelja iz vatrogasnih postrojbi s područja cijele Dalmacije, od Zadra do Dubrovnika kao i iz Državnih intervencijskih postrojbi. Zbog širenja požara i potencijalnih opasnosti na požarište su upućena dodatna vozila hitne medicinske pomoći iz Splita, a stavljeni su u stanje pripravnosti i dopunski timovi HMP-a iz Omiša i Splita.

Vjetar je sinoć oko 21 sati pojačao i razbuktao požar koji je zaprijetio naselju Veliko Brdo na ulazu u zapadni dio Makarske. U 21,35 sati ponovno je zatvorena državna cesta D 8 u mjestu Krvavice između Makarske i Brela, a od 22,25 bila je zatvorena cijela dionica od mjesta Dubci do Makarske. Cesta je ponovno otvorena za sav promet u 0,45 sati.

U 21,43 sati iz VOS-a je javljeno da su zatražene dodatne vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije te kontinenta. Bilo je potrebno najmanje 10 cisterni i 30 profesionalnih vatrogasaca. Dio dodatnih snaga krenuo je u pomoć iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije još u večernjim satima.