Regija
0

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Makedoniji se sutra održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima, prema svim anketama, nijedna partija neće dobiti apsolutnu većinu glasova, tako da će zemlja ponovo dobiti koalicionu vladu.

Na izborima će nešto više od 1,7 miliona građana s pravom glasa birati 120 poslanika Sobranja među 1.520 kandidata.

Građani Makedonije treba da odluče kome će povjeriti dalje vođenje zemlje, nakon što se sadašnja vladajuća koalicija u aprilu suočila s blokadom parlamenta.

Favorit na izborima je, prema svim anketama, koalicija "Za bolju Makedoniju" vladajućeg VMRO-DPMNE-a, čiji je glavni rival koalicija "Sunce za Evropu", koju predvodi opozicioni Socijaldemokratski saveza (SDS). Prema rezultatima posljednjih anketa, koalicija VMRO-DPMNE trebalo bi da dobije 31 posto, a protivnički SDS 11 posto glasova.

Uz njih, na izborima učestvuje još 14 stranaka samostalno, među kojima i pet albanskih partija, kao i jedna turska i srpska stranka.

Među albanskim strankama najžešća borba za glasove Albanaca vodit će se između Demokratske partije Albanaca (DPA), doskorašnjeg člana vladajuće koalicije, i opozicione Demokratske unije za integraciju (DUI).

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će ove izbore osiguravati rekordan broj policajaca, posebno ona mjesta koja su se u predizbornoj kampanji pokazala kao potencijalno rizična.

Prema izbornom zakonu sinoć u ponoć je počela izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja glasačkih mjesta u nedjelju u 19 sati.

Izbori se provode u šest izbornih jedinica, prema proporcionalnom sistemu, a iz svake od njih bira se po 20 poslanika. Pravo glasa ima 1.780.000 građana. Državna izborna komisija prve rezultate glasanja bi trebalo da saopći u roku od 12 sati nakon završetka glasanja, dakle u ponedjeljak.

Izbore će pratiti 5.811 promatrača od kojih najviše iz domaće građanske asocijacije MOST i 464 stranih, najviše iz OSCE-ODIHR, zatim iz EU, ambasade SAD, Francuske, Slovenije, Velike Britanije, Češke, Austrije, Slovačke, kao i predstavnici, kako je najavljeno, Centralne izborne komisije Kosova.