Regija
0

Vanredna situacija u 31 opštini u Srbiji

SRNA
Zbog jakih snježnih padavina i niske temperature u Srbiji je do sada proglašena vanredna situacija u 31 opštini, a Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije pratiće danas i sutra situaciju u zemlji i ako se utvrdi da je neophodno, donijeće odluku o proglašenju vanredne situacije na području cijele zemlje. U Srbiji je i danas veoma hladno, oblačno i tmurno vrijeme, ponegde je moguće provijavanje snijega.

Ledeni talas i snijeg koji je od prije nekoliko dana zahvatio cijelu Srbiju odnio je i sedmu žrtvu, 54-godišnjeg beskućnika koga je policija pronašla u centru Lebana. U Medveđi se šesti dan, jedna osoba smatra nestalom.

U Srbiji je oko 60.000 ljudi, odnosno 25.500 domaćinstava "odsječeno od svijeta". 

Glavni magistralni putevi prohodni su, ali je saobraćaj usporen, jer i dalje na pojedinim mjestima ima snijega u raskvašenom stanju. 

Zbog veoma niske temperature moguća je pojava poledice na putu, pa se savjetuje oprez u vožnji.

U čišćenje snijega uključene su sve komunalne službe, ali i vojska, vatrogasci, policija i dobrovoljci. 

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za Radio-televiziju Srbije da se Srbija nalazi pod uticajem veoma hladnog vazduha iz Sibira, koji donosi veliku hladnoću i velike padavine. 
Todorović je objasnio da taj talas može da potraje desetaka dana. 

Prma njegovim riječima, snježne padavine se očekuju do utorka, zatim slijedi četiri do pet veoma hladnih dana, do 12. februara. 

Između 13. i 15. februara očekuje se porast temperature, kada bi maksimalne dnevne mogle da budu iznad nule.