Hrvatski ministar pravosuđa
0

"Uz skraćeni postupak, Sanader do 2011. u Hrvatskoj"

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da bi bivši premijer Ivo Sanader do Nove godine mogao biti izručen Hrvatskoj, pristane li na skraćeni postupak izručenja.

Bošnjaković je gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3 pojasnio da zahtjev za Sanaderovo izručenje sadrži nalog o proširenju i provođenju istrage, rješenje o određivanju istražnog zatvora, odluku Hrvatskog sabora kojom se skida imunitet i omogućava vođenje postupka i određivanje istražnog zatvora te zahtjev za izdavanje potjernice.

Na pitanje hoće li Sanader doznati iz toga zahtjeva za što ga se tereti u Hrvatskoj, rekao je da hoće jer se "u nalogu za provođenje istražnog postupka vrlo precizno navodi u odnosu na koja djela postoji osnovana sumnja, popis tih djela te zakonska kvalifikacija".

Zahtjev je u skladu sa spomenutim ugovorom predan na hrvatskom jeziku i treba ga prevesti, a Bošnjaković vjeruje da će to biti učinjeno u kratkom roku. Na pitanje je li moguće da će se Sanader izjašnjavati o tom zahtjevu pred sudom u četvrtak ili petak, ministar Bošnjaković je odgovorio da je to moguće.

"Ako bi bilo prihvaćeno skraćeno izručenje sasvim sigurno bi bilo prije Nove godine", kazao je Bošnjaković na upit kada bi Sanader mogao biti izručen.

Ministar je odbacio nagađanja da je "Sanader cijena ulaska Hrvatske u EU".