Regija
20

Uvertira pred meč sa Srbijom: Albanskoj policiji prijete krvlju, Vučić vjerovatno ne dolazi

Piše: O. T.
Srbija - Albanija (Foto: EPA)
Srbija - Albanija (Foto: EPA)
Albanska policija uhapsila je rano jutros četiri osobe. Jedan od uhapšenih je i Ismael Morina, Albanac poznat po "puštanju" drona. To je uvertira pred meč 7. kola grupe I u kvalifikacijama za Euro 2016, a sastaju se Albanija i Srbija sutra u 20:45 sati u Elbasanu.

Policija je zaustavila Morinin automobil gdje su pronađena dva pištolja za koje Albanac nije imao dozvolu. Navijač koji je bio glavni akter prethodnog okršaja između Srbije i Albanije kada je poslao dron na stadion, nakon čega je prekinuta utakmica, policiji je posvjedočio da je sporno oružje čuvao za samoodbranu zbog čestih prijetnji koje je primao nakon situacije sa dronom u Beogradu.

Oružje koje je policija pronašla u Morininom automobilu
Oružje koje je policija pronašla u Morininom automobilu
Kod Morine je pronađeno i 30 karata za sutrašnji meč između Albanije i Srbije u Elbasanu za koji je najavio da ima "novo iznenađenje" i da će sigurno biti na stadionu, iako mu je FS Albanije u saradnji s policijom izdao zabranu prisustva.

Pored toga, Morina je provocirao premijera Srbije Aleksandra Vučića izjavom da je za njega spremio naočale, aludirajući na incident u Srebrenici kada je premijer napadnut.

Danas su također procurile informacije da Vučić ipak neće doći na utakmicu iako je navodno ispunjen njegov zahtjev da se Hashimu Thaciju zabrani dolazak na utakmicu. Premijer Srbije je novinarima ranije kazao da postoji mogućnost njegovog dolaska. "Nisam odlučio da li ću ići, jer čekam da vidim ko će biti prisutan. Sačekat ću da dobijem informaciju iz kabineta premijera Albanije Edija Rame, pa ću donijeti odluku", rekao je Vučić.

Ismael Morina
Ismael Morina
Nakon hapšenja Morine albanski mediji su objavili da je policija ove zemlje dobila prijeteće poruke u kojima se navodi kako će "poteći krv" ukoliko Morina ne bude pušten na slobodu. Ipak, Albanska policija garantira sigurnost pošto je već najavila da će 2.000 policajaca brinuti o sigurnosti ovog meča.