Regija
0

Ustav Kosova stupio na snagu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ustav Kosova, koju tu republiku određuje kao neovisnu, suverenu, demokratsku i multietničku državu, stupio je na snagu u nedjelju, a kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu će ga navečer iza 19 sati službeno inaugurirati na svečanoj akademiji u Prištini. Ustav Kosova, koji je usvojen na sjednici kosovskoga parlamenta 9. travnja ove godine, sadrži 40 poglavlja i ima 160 članaka. Prema Ustavu, albanski i srpski su službeni jezici na Kosovu. Sejdiu je u povodu stupanja Ustava na snagu izjavio kako je ovo drugi najvažniji događaj u povijesti Kosova nakon proglašenja neovisnosti 17. veljače.

"Kosovo je država njezinih građana i ostvaruje svoju vlast na temelju poštovanja prava i sloboda građana i svih pojedinaca u sklopu njezinih granica", stoji u preambuli Ustava.

"Kosovo je i multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno poštovanje i vladavinu zakona, putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija", navodi se u Ustavu Kosova.

Dodaje se da se ostvarivanje političke vlasti na Kosovu temelji na jednakosti svih građana, uz puno poštovanje osnovnih ljudskih prava koje su međunarodno jamčene. Ustavom se jamči i sudjelovanje pripadnika svih zajednica u političkom životu Kosova.

Predsjedniku Fatmir Sejdiu je izjavio kako taj dokument posebno mjesto daje položaju pojedinca i građana Republike Kosovo u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

U Ustav su uključene sve obveze koje su kosovske institucije preuzele prihvaćanjem plana međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.

Do današnje stupanja na snagu novog Ustava najviši ustavno pravni akt na Kosovu je bio Ustavni okvir koji je Skupština Kosova usvojila 15. svibnja 2001 godine.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica izjavili su u nedjelju da Srbija ne prihvaća proglašenje ustava Kosova kao pravnu činjenicu, te su najavili da će se tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi i premijer Hashim Thaqi navečer priređuju svečanu večeru na kojem će biti nazočni predstavnici kosovskih institucija, diplomatski zbor akreditiran u Prištini, te istaknute ličnosti iz znanosti i kulture Kosova. Također će biti održan svečani koncert kosovske filharmonije.

Neovisno Kosovo dosad su priznale 43 zemlje, a tamošnji čelnici očekuju da će ih nakon stupanja na snagu novog Ustava biti još.