Rsprava naredne sedmice
0

Uskoro odluka je li Hrvatska spremna za članstvo u EU

FENA
Ako Evropska komisija ocijeni da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora u Evropskoj uniji bi već sljedeće sedmice trebala započeti rasprava o datumu ulaska u punopravno članstvo.

Hrvatska je vlada u prošli četvrtak prihvatila i poslala u Bruxelles izvješća o ispunjavanju obveza za poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 8 Tržišno takmičenje.

Na temelju tih izvješća i na temelju vlastitih procjena Evropska komisija trebala bi ocijeniti je li Hrvatska spremna za zaključenje pregovora.

Bude li, kako se očekuje, odgovor pozitivan, tada se u EU-u mora pokrenuti postupak usuglašavanja zajedničkih pregovaračkih stajališta za zatvaranje svih preostalih poglavlja.

Hrvatskoj je ostalo još zatvoriti pet poglavlja - 8 - Tržišno takmičenje, 13- Ribarstvo, 23 - Pravosuđe i temeljna prava, 33 - Financijske i proračunske odredbe i 35 Ostala pitanja.

Poglavlje 33 - Finansijske i proračunske odredbe ne može se zatvoriti bez ciljanog datuma ulaska u Evropsku uniju, jer bez toga se ne može planirati evropski proračun budući da svako proširenje nosi sa sobom i finansijske obveze za EU.

Stoga će, ako se procijeni da se pregovori mogu završiti u junu, sljedeće sedmice započeti, a možda i dovršiti rasprava o datumu ulaska. Rasprava se vodi na sastancima Odbora stalnih predstavnika zemalja članica (CORERER), tijela koje priprema sastanke Vijeća EU-a.

Sljedeće sedmice Evropsku uniju čekaju važne rasprave u vezi sa stanjem u euro zoni.

U utorak se sastaju ministri finansija i gospodarstva zemalja članica koji bi trebali odobriti financijsku pomoć za Portugal, a u ponedjeljak navečer ministri finansija euro zone. Na tim sastancima će se raspravljati i o mogućoj novoj pozajmici Grčkoj, nakon što joj je prošle godine odobreno 110 milijardi eura.

Također se raspravljati i o mogućem sniženju kamata koje Irska mora plaćati na sredstva koja je dobila od EU-a. Francuska i Njemačka i dalje inzistiraju da Irska može računati na smanjenje tih kamata ako poveća stopu poreza na dobit, koja je sada među najnižima u Evropi, 12,5 posto, čemu se Dublin opire bojeći se da bi povećanje poreza moglo otjerati investitore.

U četvrtak sastaju ministri zaduženi za zapošljavanje i socijalna pitanja koji će razgovarati o uključivanju Roma u socijalni i gospodarski sistem.

Zemlje članice bi do kraja ove godine trebale predstaviti svoje nacionalne strategije za integraciju Roma u područjima poput obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene skrbi i stambenog zbrinjavanja.

U utorak se sastaju i ministri poljoprivrede, koji na dnevnom redu imaju raspravu o kvaliteti hrane i o održivom razvoju.

Evropska komisija će u srijedu objaviti paket prijedloga mjera za jačanje prava žrtava u Evropi.

Komisija navodi da je svake godine oko 75 miliona ljudi diljem EU-a žrtva pljački, upada u domove, silovanja, terorističkih napada, zločina iz mržnje, prometnih nesreća ili trgovine ljudima.

Kada se takve stvari dogodi u inostarstvuu onda je stanje zbog različitih jezika, kultura, propisa i običaja još teže. Stoga će Komisija predložiti mjere kako bi sve žrtve mogle dobiti odgovarajuću zaštitu i potporu.