Albanija
0

Uskoro legalizacija homoseksualnih brakova?

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Albanske vlasti se zalažu za legalizaciju homoseksualnih brakova, izjavio je albanski premijer Salji Beriša, prenosi njegov kabinet.

Albanski parlament uskoro će da raspravlja o nacrtu zakona kojim se izjednačavaju prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova.

  • Zakon koji bi mogao da pokrene debatu i oštre reakcije ima za cilj ukidanje diskriminacije i omogućit će civilne brakove osoba istog pola, najavio je Beriša, vođa najjače konzervativne stranke u Albaniji gdje živi većinsko muslimansko stanovništvo.

  • U Albaniji postoji izvesna netrpeljivost prema tim manjinama, kazao je premijer i pozvao Albance da poštuju "standarde drugih evropskih zemalja".

U toj bivšoj komunističkoj zemlji u januaru 1995. ukinut je zakon kojim se predviđala kazna i do deset godina zatvora "samo zbog činjenice da je neko homoseksualac".

Ipak, homoseksulalci su i dalje žrtve predrasuda u Albaniji, gdje je većinsko muslimansko stanoviništvo, ali i uz jak uticaj hrišćanske i pravoslavne zajednice.

  • Oštro ćemo se suprotstaviti tom zakonu, izjavio je France Pressu zvaničnik muslimanske zajednice u Albaniji, Seljim Musa.
  • Ne možemo da prihvatimo taj zakon, kategorički smo protiv, poručio je portparol katoličke crkve u Tirani, otac Henri Oldkamp, prenose u četvrtak agencije.