Regija
0

Uskoro diplomatski odnosi Kosova i Crne Gore

FENA
Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni najavio je u petak kako će Kosovo vrlo skoro uspostaviti diplomatske odnose s Crnom Gorom, kako je to nedavno učinjeno s Makedonijom.

Hyseni je u intervjuu za prištinski dnevnik "Zeri" rekao je da njegovo ministarstvo uputilo zahtjev Podgorici za uspostavu diplomatskih misija i razmjenu ambasadora, dodajući da je s crnogorskim šefom diplomatije Milanom Roćenom imao "brojne konstruktivne razgovore" te da pitanje granice s Crnom Gorom ne predstavlja zapreku za uspostavu diplomatskih odnosa.

"Nijednom u kontaktima koje sam imao s crnogorskim dužnosnicima nije pokrenuto to pitanje", rekao je Hyseni dodajući kako vjeruje da će dvije zemlje vrlo brzo uspostaviti diplomatske odnose što će biti pretpostavka za daljnje produbljivanje ukupnih odnosa.

Prištinski mediji prenose u petak kako je crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen kazao za podgoričke "Vijesti" da će Crna Gora pitanje granica s Kosovom riješiti sa vladom u Prištini te da to pitanje ne želi politizirati.

Kosovo je prošle sedmice potpisalo sporazum o demarkaciji granice s Makedonijom nakon čega je odmah slijedila i odluka o uspostavi diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada u Prištini i Skoplju.

Crna Gora je prije godinu dana priznala neovisnost Kosova.