Makedonski predsjednik Ivanov
0

"Uskoro ćemo riješiti spor sa Atinom"

SRNA
Đorđe Ivanov (Foto: AFP)
Đorđe Ivanov (Foto: AFP)
Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov nada se da će uskoro biti pronađeno rješenje spora sa Grčkom oko naziva Makedonije.

On je najavio novi susret predstavnika dvije zemlje, koji se održavaju pod pokroviteljstvom UN, i izrazio uvjerenje da će to ubrzati proces za pronalaženje rješenja ovog problema koji već dvije decenije opterećuje odnose Atine i Skoplja, prenose makedonski mediji.

"Vjerujemo da će rješenje biti pronađeno i zato učestvujemo u ovom pregovaračkom procesu. Mi smo uvijek konstruktivni i izlazimo s našim prijedlozima", rekao je Ivanov.

Posrednik UN Metju Nimic pozvao je pregovarače dvije zemlje na novi zajednički susret, potvrđeno je uoči nove godine u Skoplju.

Makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski rekao je da je Skoplje prihvatilo taj prijedlog, a ukoliko Grčka odgovori pozitivno, onda je susret moguć u narednih nekoliko dana.

Makedonska Vlada očekuje u 2011. godini veći angažman Nimica, odnosno češće kontakte predstavnika dvije zemlje.

Zbog spora oko imena, Grčka već godinama blokira približavanje Makedonije EU i njen ulazak u NATO. 
Atina osporava naziv Republika Makedonija, pošto je to, prema njenom mišljenju, od antičkih vremena naziv za grčku provinciju na sjeveru zemlje i u tom imenu vidi teritorijalne pretenzije Skoplja.

Poslije raspada Jugoslavije, Makedonija je zbog tog spora u UN primljena pod nazivom Bivša jugoslovenska republika Makedonija, ali su je u međuvremenu mnoge države priznale kao Republiku Makedoniju.