Zbog zloupotrebe položaja i ovlasti
0

USKOK podigao prvu optužnicu protiv Sanadera

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera USKOK je danas podigao prvu optužnicu kojom ga tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zloupotrijebio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 miliona kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

"USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud", potvrdio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojem će suditi Sanaderu ako optužno vijeće suda prihvati optužnicu.

Bivši hrvatski premijer optužen je da je zloupotrijebio položaj i ovlasti od kraja 1994. do marta 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanader dogovorio proviziju od sedam miliona austrijskih šilinga, odnosno 3,6 miliona kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 miliona šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 miliona kuna.

Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom marta ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu.

Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Sanader je krajem jula USKOK-ovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu iznio odbranu u kojoj je odbacio sumnju da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića od austrijske banke uzeo proviziju ali je odbio odgovarati na pitanja.

USKOK-ov spis u tom predmetu, po riječima Sanaderovih branitelja, ima preko hiljadu stranica, ali je bitno manji u odnosu na spis o Fimi mediji.

Osim sa optužbom za primanje provizije od Hypo banke, bivši hrvatski premijer suočen je s još nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima ga se tereti za zloupotrebu premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje Sanader je do sada odbacio.