U slučaju prodaje struje
0

Uskok odustao od istrage protiv Polančeca

SRNA
Damir Polančec
Damir Polančec
Hrvatska Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) odustala je od istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminijumu, čime je Hrvatska elektroprivreda (HEP) navodno oštećena za oko 600 miliona kuna.

Nakon što je početkom godine odustao od prve tačke istražnog naloga koji je Polančeca teretio za udruživanje u kriminalnu grupu s bivšim čelnicima HEP-a i TLM-a Ivanom Mravkom i Ivanom Koštanom, USKOK je danas odustao i od treće tačke u kojoj se Polančec sumnjičio da je lobirao kako bi se HEP-u zbog pretrpljene štete dodijelile državne dionice Janafa vrijedne 145 miliona kuna, javili su hrvatski mediji.

Polančec je, nakon šestočasovnog svjedočenja u sjedištu USKOK-a, gdje je ušao kao osumnjičeni, a izašao kao svjedok, rekao da je očekivao ovakav ishod.

"To smo i očekivali s obzirom na činjenicu da iz obrazloženja ranijeg odustanka proizlazi kako je sve što sam u ovoj istoj zgradi govorio prije više od godinu dana bila istina. Pokazalo se da je sve što sam govorio u ranijem iskazu, koji je trajao 36 časova, bilo vjerodostojno i istinito, te da su svi materijali neupitni", rekao je Polančec.

Na pitanje da li je u iskazu teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera kojeg bi kao novog osumnjičenog USKOK trebalo da ispita sutra u podne, Polančec je rekao da je od hapšenja prije dvije godine uvijek govori isto. "Govorim stalno isto, branim se samo istinom i spreman sam da tamo gdje sam pogriješio snosim posljedice", rekao je on.

Njegov advokata Anto Nobilo izrazio je zadovoljstvo što su dva najveća slučaja koji se Polančecu stavljaju na teret okončana još u fazi istrage.