Regija
1

USKOK: Farmal osumnjičen za davanje mita doktorima

FENA
U operativnoj akciji "Hipokrat" USKOK i policija provode kriminalističko istraživanje nad firmom Farmal, njenih 26 zaposlenika, 49 doktora i jednom doktoricom zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita, zloupotrebe položaja i ovlasti te poticanja na te zloupotrebe, izvijestio je poslijepodne USKOK ne navodeći ime farmaceutske firme koja je doktorima navodno plaćala kako bi pacijentima propisivali njene proizvode.

Neslužbeno se doznaje da su uhapšenima, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi, jutros pretraženi domovi, kao i sjedište firme u Ludbregu.

Iza 15,30 sati prve su uhapšenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište USKOK-a, a riječ je o tzv. stručnim suradnicima odnosno zaposlenicima koji su "na terenu" prodavali Farmalove proizvode. Nakon ispitivanja tužilaštvo će odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će uhhapšeni pred dežurnog sudiju istrage najvjerovatnije biti dovedeni sutra.

U službenom USKOK-ovom saopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju doktora i farmaceuta od strane farmaceutske kuće dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić koja je i nakon toga nastavila istraživanja ovog slučaja.

"Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. novembra 2012. u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske frime kontinuirano nagrađivati doktore i farmaceute davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje doktori propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičena zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju doktora i farmaceuta davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a farmaceutima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova", navodi se u saopćenju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ranije je potvrdio je da je u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji pod istragom 350 doktora i najavio da se pored danas privedenih čelnika ludbreške farmaceutske firme mogu očekivati brojna hapšenja širom Hrvatske.