Kosovo
0

UNMIK ostaje u srpskim sredinama

FENA
Zamjenik šefa Unmika David Harland izjavio je u nedjelju da će misija UN-a na Kosovu u naredna tri mjeseca procesom rekonfiguracije biti umanjena za oko 70 posto, ali da će ostati veoma prisutna u oblastima nastanjenim Srbima.

"Trenutno imamo oko 4.000 službenika na Kosovu i većina njih je u policiji. Misija će u naredna tri mjeseca biti umanjena za otprilike 70 posto", rekao je Harland.

Ističući da će, nakon umanjenja koje je dio procesa preoblikovanja UNMIK-a, njihovo prisustvo "biti veoma malo u albanskim oblastima", on je dodao da će "biti veoma prisutni u oblastima nastanjenim Srbima, kako bi se izbjegle praznine u pogledu sigurnosti", javio je u nedjelju Tanjug.

Gostujući u programu mitrovičkog radija "Kontakt plus", Harland je naglasio da će i posljednjih 30 posto predstavnika UNIMK-a moći da bude uklonjeno ukoliko predstavnici Euleksa postignu sporazum sa Srbijom o razmještanju misije EU u oblastima nastanjenim Srbima i ukoliko to prihvati Vijeće sigurnosti UN-a.

On je naglasio da će jedan od osnovnih prioriteta misije UN-a na Kosovu biti ponovno uspostavljanje vladavine prava na sjeveru pokrajine. "Za nas je veoma pozitivan znak to što su se predstavnici Srbije složili da se to uradi bez ustanovljenja paralelnim institucijama", dodao je Harland.