Regija
0

UNESCO odbio zahtjev Srbije za odlaganje glasanja za prijem Kosova

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Generalna konferencija Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je na zasjedanju u Parizu odbila zahtjev Srbije da se odloži glasanje za prijem Kosova u tu svjetsku organizaciju za dvije godine. 

Za odbijanje zahtjeva glasalo je 89 zemalja, za prihvatanje zahtjeva bilo je 59, a suzdržane su bile 22 zemlje. Da bi prošao zahtjev za odlaganje bila je potrebna prosta većina ili 51 posto glasova članica UNESCO-a.

Zamjenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova, Hashim Thaci objavio je putem društvenih mreža da je odbijen zahtjev Srbije i Rusije da se odloži glasanje za prijem Kosova u UNESCO.

"Dobili smo proceduralnu bitku za Kosovo u Generalnoj konferenciji UNESCO-a", napisao je Thaci.

Izvršni savjet UNESCO-a je prošlog mjeseca prostom većinom glasova preporučio Generalnoj konferenciji da "prizna Republiku Kosovo kao člana UNESCO-a." Međutim, za usvajanje te preporuke, tj. za prijem Kosova u UNESCO, potrebna je dvotrećinska većina između 195 država članica, od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije. Kako je rezultat trebao biti vrlo tijesan Srbija se odlučila za zahtjev o odlaganju glasanja o Kosovu.

Generalna konferencija je nastavila sa razmatranjem zahtjeva za prijem Kosova.

Nakon što je Srbija podnijela zahtjev za odlaganje glasanja, uslijedila je rasprava između predstavnika zemalja, koje podržavaju Srbiju i onih koje podržavaju Kosovo. Srbiju su podržale Rusija, Argentina i Kuba, a Kosovo Sjedinjenje Američke Države (SAD), koje nemaju pravo glasa, te Velika Britanija i Njemačka.

Predstavnik Velike Britanije je kazao da bi bio presedan da se odbije preporuka Izvršnog savjeta o prijemu jedne zemlje, dok Kina smatra da bi se prijem Kosova negativno odrazio na dijalog koji se posredstvom EU vodi u Briselu između Kosova i Srbije.

Zasjedanje Generalne konferencije UNESCO-a traje od 3. do 18. novembra.