Regija
0

UN traži istragu od Srbije: Oružje sa Balkana u rukama Al-Kaide

Klix.ba
Na pomolu je nova regionalna afera u vezi s izvozom naoružanja. Ovaj put, oružje iz BiH, preko posredničkih firmi registrovanih u Srbiji i Crnoj Gori, završava u skladištima Al-Kaide. Ujedinjene nacije od srbijanskih vlasti već su zatražile istragu.

Kako javlja Federalna televizija, koordinator Panela eksperata za Libiju pri Vijeću sigurnosti UN-a Simon Dilloway uputio je pismo stalnom predstavniku Srbije u UN-u Milanu Milanoviću. Dilloway od Milanovića traži da ga informira o tome da li je srbijanska firma Tehnoremont iz Temerina potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem Khaledom Sharifom.

"Ukoliko je takav ugovor potpisan željeli bismo doći do kopije tog dokumenta. Da li je bilo šta od materijala navedenih u certifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju. Ukoliko je do toga došlo, Panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji. Ako je došlo do isporuke željeli bismo doći do informacija o načinu plaćanja, bankovnim podacima i brojevima računa korištenih za plaćanje", stoji u pismu.

Ono što najviše zabrinjava UN jeste tzv. end user ili krajnji kupac. To je Khaled Sharif, bivši zamjenik ministra odbrane i šef Libijske nacionalne garde. Šarif je i bivši zatvorenik američkih snaga u Afganistanu. Tamo je završio jer je bio zamjenik emira libijskog ogranka Al-Kaide.

Osim srbijanskog Tehnoremonta Sharifu je oružje izvozio i crnogorski Montenegro Defence Industry. MDI je i ranije trgovao oružjem iz BiH. Dokazuju to tragovi novca iz 2010. godine između MDI-a i firme Bosniaspecexport, u vlasništvu Slobodana Tešića, poznatog švercera naoružanjem, javlja FTV.