Regija
0

UN počeo razgovore s Prištinom i Beogradom

FENA
Član UN-ova tima za pregovore Andrew Ladley počeo je razgovore s Prištinom i Beogradom o otvorenim pitanjima koja je naznačio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, priopćio je u utorak u Prištini UNMIK.

U dijalogu, koji je pokrenuo UN između Prištine i Beograda, Ladley bi trebao pomoći u pronalaženju rješenja za funkcioniranje pravosuđa, policije, carine, prometa, komunikacija te područja zaštite vjerskih objekata, izjavio je glasnogovornik UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

"Ladley se prošli tjedan sastao s dužnosnicima u Beogradu, razgovarao je i sa zamjenikom kosovskog premijera Hajredinom Kuqijem, a danas je ponovno otputovao u Beograd", rekao je Ivanko i naglasio da će Ladleyjev mandat trajati sve dok se ne nađu rješenja za navedena pitanja.

Kosovski dužnosnici su u nekoliko navrata izjavili da Kosovo i Srbija mogu razgovarati o otvorenim pitanjima kao dvije neovisne i suverene zemlje, ali da se o statusu Kosova više ne može razgovarati.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i u utorak je izjavio da je pitanje kosovske neovisnosti zauvijek riješeno i da ne može biti razgovora o statusu.