Regija
0

UN: Hrvatska prvi put sudjelovala u radu Vijeća sigurnosti

FENA
U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda održane su u četvrtak prve konsultacije u ovoj godini, a na njima je prvi put sudjelovala i Hrvatska, jedna od pet novih nestalnih članica izvršnog tijela UN-a.

Nakon dvogodišnjeg lobiranja i dvomjesečnih priprema, Hrvatska je preuzela poziciju u svjetskoj organizaciji, što je ujedno i veliki vanjskopolitički izazov.

Kako je ranije najavljivano, Hrvatska će predsjedati Protuterorističkim odborom Vijeća sigurnosti.

”Za Republiku Hrvatsku ova odluka Vijeća sigurnosti predstavlja veliko priznanje za dosad učinjeno u borbi protiv terorizma, te potvrdu povjerenja međunarodne zajednice u sposobnost Hrvatske, kao države koja je prvi put članica Vijećca sigurnosti, za vođenje odbora koji oblikuje globalni odgovor na terorističku prijetnju”, kazala je hrvatska veleposlanica pri UN-u Mirjana Mladineo.

Otpravnica poslova u americkoj misiji pri UN-u Jackie Wolcott je izjavila za Glas Amerike da će Hrvatska biti dobrodošli dodatak Vijeću sigurnosti.

”Hrvatska ima jedinstvenu priliku da ima utjecaja na mnoge odluke, poput odluke o Kosovo... Želimo sarađivati s Hrvatskom kao članicom Vijeća sigurnosti, evropskom zemljom i našom saveznicom”, kazala je Wolcott.

Hrvatska će, inače, uz Protuteroristički odbor u svom mandatu voditi i Radnu skupinu za suzbijanje terorizma i u još tri odbora biti na dopredsjedničkom položaju.