Vuk Jeremić
0

UN će ustrajati na planu od šest tačaka za Kosovo

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je, nakon sastanka s glavnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u New Yorku, kako će UN ustrajati da se njegov plan u šest tačaka u potpunosti provede na Kosovu te da će u martu izvijestiti Vijeće sigurnosti o načinu njegove provedbe, prenijeli su u srijedu beogradski elektronski mediji.

UN je nakon sastanka saopćio kako je glavni sekretar potvrdio da je zajedno s Beogradom spreman na primjenu odredaba svojega izvješća prihvaćena potkraj studenog u Vijeću sigurnosti UN-a.

O provedbi plana glavnog sekrettar UN-a u šest tačaka će, kako kaže Jeremić, biti riječi i u razgovoru sa zapovjednikom UNMIK-a Lambertom Zannierom, čiji je dolazak u Beograd najavljen za četvrtak.

"O tome ćemo razgovarati u četvrtak i s posebnim predstavnikom Zannierom i razgovor će se nastaviti nakon četvrtka, a u martu će glavni sekretar izvijestiti VS koliko i kako se provodi taj plan od šest tačaka", najavio je Jeremić.

Ponovio je da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje svoje državnosti i ustavnog poretka pravnim, diplomatskim i političkim sredstvima.

Plan u šest tačaka prihvaćen je u sklopu Ban Ki-moonova izvješća 26. novembra 2008. u Vijeću sigurnosti UN-a, a odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i vjerskih objekata te na promet i telekomunikacije na Kosovu. Prihvaćanje toga plana bio je uvjet da Beograd pristane na razmještaj EULEX-a na Kosovu, a službena se Priština protivi provedbi toga dokumenta.

Plan glavnog sekretara UN-a kritizira se zbog sumnje da će njegova rješenja voditi podjeli Kosova na albanski i srpski dio, jer se njime Srbima u područjima u kojima su većina daju šire ovlasti u policiji, sudstvu, carini i graničnom nadzoru, koji bi bili pod nadzorom međunarodnih, a ne kosovskih vlasti.