Sinoć u Užicu
0

Umro Velibor Ostojić

Sarajevo-x.com
Bivši potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Velibor Ostojić preminuo je sinoć u Užicu nakon teške bolesti javila je agencija SRNA.

Velibor Ostojić rođen je 8. avgusta 1945. godine u Čelebićima kod Foče. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, odsjek književnost. Prije rata radio je kao lektor na RTV Sarajevo.

Bio je član skoro svih ratnih vlada RS, gdje je obavljao dužnost potpredsjednika Vlade, ministra nauke i obrazovanja RS i ministar informisanja. Bio je i predsjednik Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke i bliski saradnik Radovana Karadžića.

Ostojić je bio osumnjičen za zločine počinjene na području Općine Foča 1992 godine, a prema riječima direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kanidić, 'Ostojić je najodgovroniji bivši funkcioner Republike Srpske za zločine u Foči'.

U Foči je bilo 14 mjesta u kojima su držani zatvorenici, od kojih je najznačajnije Kazneno-popravni dom, u kojem se nalazilo 700 zatočenih. Od tog broja, 322 ih je ubijeno.

Velibor Ostojić se Iz politike povukao u julu 1999. godine, nakon čega se preselio u Srbiju. Biće sahranjen u utorak, 28. jula u Užicu.