Regija
0

Umro kazališni kritičar Anatolij Kudrjacev

FENA
U Splitu je sinoć u 76. godini, nakon duže bolesti, umro poznati splitski teatrolog, sveučilišni profesor i dugogodišnji kazališni kritičar Anatolij Kudrjavcev.

Anatolij Kudrjavcev bio je zaljubljenik u Split i u svojim je knjigama i novinskim člancima pisao o osebujnome splitskom mentalitetu te o njegovim ljudima. Posebno je bio cijenjen u kazališnim i umjetničkim krugovima zbog svoje britke kazališne kritike.

U povodu smrti Anatolija Kudrjavceva sućut su njegovoj obitelji izrazili premijer Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić.

Izražavajući žaljenje zbog iznenadne smrti Kudrjavceva, premijer Sanader ističe da je on za sve koji vole teatar bio poticaj za razmišljanje i oplemenjivanje djela i ideja. "Bio je jedan od neprijepornih autoriteta kazališne kritike, autor brojnih knjiga, eseja, putopisa i feljtona, a svoju je svestranosti potvrdio i u prevoditeljstvu", kaže se u brzojavu sućuti premijera Sanadera.

Ministar Biškupić je istaknuo da su se Kudrjavceve kritike, za koje je višestruko bio nagrađivan, odlikovale vrsnim i širokim znanjem i originalnošću. "U svojim knjigama, esejima, feljtonima, putopisima, prijevodima ("Gledalac za zadatkom", "Sitnice", "Ča je pusta Londra" i dr.) g. Kudrjavcev se predstavio kao izniman kroničar splitske povijesti, suvremenosti i umjetnosti i njegova će djela ostati trajna vrijednost hrvatskoga glumišta i hrvatskoga kulturnog stvaralaštva", kaže ministar Biškupić u brzojavu sućuti.