Regija
0

Umro hrvatski sportski komentator Boris Mutić

FENA
Nakon duge i teške bolesti jutros je u 70. godini umro istaknuti hrvatski sportski novinar i TV komentator Boris Mutić.

Rođen je 31. 10. 1939. u Karlovcu, a diplomirao je na Fakultetu za tjelesni odgoj Sveučilišta u Zagrebu, u prvoj generaciji studenata tadašnjeg DIF-a.

Novinarstvom se počeo baviti na posljednjoj godini studija, 1964. nakon slučajnog susreta s tadašnjim glavnim urednikom Televizije Zagreb, Markom Vojkovićem i poziva da upotpuni sastav sportske redakcije. Od 1966. je profesionalni novinar, a od 1976. do 1986. urednik sportske redakcije.

Uz Žarka Susića, i Mladena Delića izvješćivao je s najviše olimpijskih igara - 13 (šest ljetnih i sedam zimskih). Javljao se sa šest svjetskih nogometnih prvenstava (od Njemačke 1974. do SAD-a 1994.), osam svjetskih prvenstava u gimnastici, osam svjetskih prvenstava u skijanju... Izvješćivao je i sa dvadesetak europskih prvenstava u raznim sportovima.

Igrao je košarku u zagrebačkoj Industromontaži, te bio atletičar Dinama (skok u vis i troskok).

Sportskim novinarstvom bavio se i nakon odlaska u mirovinu kada je napisao knjigu "Hrvatski športaši na zimskim olimpijskim igrama", a prije nešto više od dva mjeseca još je aktivno sudjelovao u prijenosu slalomskih utrka za Svjetski kup sa Sljemena.

Dobio je godišnju Nagradu Milan Milanović, te Zlatno pero Društva novinara Hrvatske (1997.) za prijenose s Olimpijskih igara u Atlanti, te nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za TV novinarstvo 1996. godine.

Datum pokopa Borisa Mutića bit će naknadno objavljen.