Beograd
0

Umrla Biljana Kovačević-Vučo, borac za ljudska prava

FENA
Biljana Kovačević-Vučo
Biljana Kovačević-Vučo
Predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i borac za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo umrla je u Beogradu, potvrđeno je u utorak Tanjugu u YUCOM-u.

Biljana Kovačević-Vučo rođena je 1952. godine u Beogradu. Školovala se u Skoplju i Beogradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1977. i položila pravosudni ispit.

Kovačević-Vučo, po profesiji odvjetnica, bila je jedna od najistaknutijih aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava u Srbiji i osnivač Savjeta za ljudska prava Centra za antiratnu akciju u Beogradu.

U biografiji, objavljenoj na web stranici YUCOM-a, navodi se da je Kovačević-Vučo bila i šef SOS linije za pravnu pomoć žrtvama političke, etničke i diskriminacije na radu (1992–1995).

Bila je osnivač, generalni tajnik i šef ureda za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (1994–1997), predsjednica izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokraciji (1997) i osnivač i predsjednica YUCOM-a od 1997.

Jedan je od osnivača Jugoslavenske akcije NVO i nezavisnog sindikata "Nezavisnost" (mart, 1999.), članica Radne skupine za budućnost bivše Republike Jugoslavije (osnovana jula 1999. na Konferenciji u Bratislavi, koju je organizirao East West institut iz New Yorka).

Inicijator je najvećeg broja koalicija i mreža nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava na teritoriju Srbije i u regiji, a bila je autor mnogih publikacija i članaka.

Radila je kao pravna savjetnica u Privrednom sudu u Beogradu (1978–1988) i kao viša suradnica u kaznenom i građanskom odjelu Vrhovnog suda Srbije (1988–1996).

Od 1996. radila je u odvjetničkom uredu specijaliziranom za kazneno pravo i slučajeve kršenja ljudskih prava, a zastupala je žrtve kršenja ljudskih prava pred nacionalnim i međunarodnim tijelima - Komitet UN-a za ljudska prava i Evropski sud za ljudska prava.