Regija
52

Umjesto bilježnica, osnovci u Crnoj Gori će koristiti tablet računare

Anadolija
Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete pripremaju pilot projekt po kome će učenici prvog razreda osnovne škole, od septembra 2014. godine umjesto svesaka, kreda i tradicionalnih tabli koristiti tablet računare, didaktični softver, smart tablu, elektronske knjige i zvučnike. Prema pilot projektu, takav postupak bi bio sproveden u četiri odjeljenja odabrane podgoričke škole, a vrijedan je 160.000 eura.

"Takvo rješenje, u oglednoj fazi, neophodno je s obzirom na to da se ovim projektom u velikoj mjeri mijenja metod rada s djecom i od velikog je značaja monitoring svakog pojedinačnog koraka koji se preduzima tokom cijelog pilot projekta", navodi se u analizi Vlade Crne Gore.

Pilot projekt predviđa opremanje četiri učionice smart tablom, računarom, projektorom i zvučnicima. Potom nabavku tablet uređaja za učenike, kupovinu servera u Ministarstvu prosvjete, na kojem bi bio postavljen portal preko kojeg bi mogao funkcionisati download primarnog didaktičkog softvera za osnovnu školu, kreiranje portala za primarni didaktički softver za osnovnu školu, kreiranje didaktičkog softvera za prvi razred osnovne škole-interaktivnih programa i elektronskih udžbenika na osnovu postojećeg štampanog materijala, testiranje softvera za prvi razred osnovne škole, izradu e-materijala za učitelje i roditelje i obuku ICT koordinatora i učitelja.

"Prema pilot projektu neophodno je izvršiti obuku roditelja, kao i rad sa djecom 'na terenu', odnosno implementacija rješenja u nastavnom procesu u odabranim odjeljenjima“, pišu iz Vlade CG

Prema analizi čelnika ove balkanske zemlje, udžbenik Priroda i društvo može se u obimu od oko 85 posto prenijeti u interaktivni softver, dok bi ostatak bio bi u vidu radnih listova.

"Udžbenik iz matematika može se u obimu od oko 80 posto prenijeti u interaktivni softver, ostatak bio bi u vidu radnih listova. Dalje, udžbenik iz predmeta Crnogorski jezik i književnost može se u dijelu književnosti čitav prenijeti u interaktivni softver, dok bi dio iz jezika mogao biti prenesen u obimu 80 posto u interaktivni sadržaj. Udžbenik za muzičku kulturu u potpunosti se može prenijeti u interaktivni softver, dok bi dopuna materijalu bi bio postojeći muzički CD. Udžbenici za predmete Likovna kultura i Engleski jezik ne predviđaju se za prenošenje u interaktivni softver, u pilot fazi projekta", piše u analizi Vlade CG.

U Crnoj Gori više od 95,6 posto osnovaca koristi računar, pokazalo je istraživanje kojim je anketirano 1.073 osnovaca od trećeg do devetog razreda u ukupno devet crnogorskih opština. Najveći procent učenika počeo je da koristi internet između pete i desete godine (69,2 posto), dok prosjek godina kada su anketirani počeli s korištenjem interneta iznosi osam godina i tri mjeseca.