Regija
38

Ulicama Vukovara krenula Kolona sjećanja: Šaljemo poruku boli, tuge i ponosa

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Uz učešće više hiljada građana pristiglih iz cijele Hrvatske i dijaspore nakon intoniranja državne himne i minute šutnje u dvorištu Opće bolnice Vukovar, u okviru obilježavanja  23. godišnjice pada tog grada, formirana je Kolona sjećanja koja je potom krenula put Memorijalnog groblja.

U koloni se nalaze hrvatski predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, lideri opozicionih stranaka i brojni drugi zvaničnici.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za AA je kazao da se iz Vukovara danas šalje poruka boli, tuge i ponosa. Kometarišući podjelu kolone sjećanja ranijih godina kazao je da o tome ne treba razmišljati.

"Ono što danas iz Vukovara mora ići, kao i svake godine jeste poštovanje i poruka jedinstva. To je ono što mora danas ići iz grada Vukovara. Pričati o kolonama, o tome gdje ko stoji, mislim da je to grubo potcjenjivanje žrtava, kalkuliranje i politiziranje svih ljudi koji su danas došli da odaju poštovanje žrtvama“, kazao je Penava.

On je podsjetio i na 1991. godinu kazavši da je tada u Vukovaru bila cijela Hrvatska i dijaspora i svi su se borili za ovaj grad i neovisnu Republiku Hrvtasku.

Hiljade građana iz svih dijelova Hrvatske i cijelog regiona pristiglo je jutros pred Opću bolnicu Vukovar gdje je danas počelo obilježavanje 23. godišnjice pada Vukovara, datuma koji se u Hrvatskoj obilježavanja kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

Građani iz svih dijelova Hrvatske i regiona su još juče počeli dolaziti u Vukovar. Grad je prepun autobusa, automobila i motociklista koji su stigli u Vukovar iz brojnih hrvatskih gradova.

Na gotovo svakoj kući je postavljena državna zastava, a na svakom prozoru je zapaljena svijeća za nevine žrtve Vukovara.

Prisutni nose državna i vojna obilježja. Ni kiša koja pada u Vukovaru nije spriječila ni one najmlađe, ni najstarije da prisustvuju današnjem obilježavanju.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom - "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta“, počeo je danas u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će učesnici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Na Memorijalnom groblju će brojne državne i druge delegacije kao i brojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, te će biti služena misa zadušnica.

Kolonu sjećanja, koja na putu do Memorijalnog groblja prolazi kroz nekoliko vukovarskih ulica, predvode pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade zajedno sa pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama Grada Vukovara.

Nakon dolaska Kolone sjećanja na Memorijalno groblje učesnici će na grobove poginulih i ubijenih branitelja i civila položiti vijence i cvijeće.

Poslije  polaganja će biti održana i molitva za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara koju će predvoditi monsinjor Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Od zvaničnih delegacija zajednički vijenac na spomen obilježje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata bit će položen u ime  predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, hrvatskog premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke kao i u ime Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, 204. vukovarska brigada HV i 4. bojna 3. gardijske brigade ZNG, Grada Vukovara i braniteljske udruge grada Vukovara i u ime gradova i općina prijatelja Grada Vukovara.

Povodom današnjeg obilježavanja u predvečernjim satima će biti upriličeno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.