Regija
0

Ulazak Srbije u EU realan 2027. godine

SRNA
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Potpredsjednik SPS-a Predrag Marković ocijenio je da je 2027. godina realan datum ulaska Srbije u EU, odnosno za 12 godina.

On je istakao da je otvaranje prvih poglavlja za ulazak Srbiju u EU veoma značajno, da taj proces neće biti tako brz, kao što se mnogi nadaju, dodavši da se možda desi da Crna Gora prije Srbije uđe u EU.

"EU ima cikluse kada prima nove članice i to se događa pri kraju budžetskih ciklusa. Prvi kraj je 2020 godine. Mislim da smo tu zakasnili, sljedeći kraj je 2027. godine i to je, prema mojoj procjeni, realan datum", rekao je Marković.

On smatra da ne treba imati dilemu oko proruske ili proevropske politike, već da treba voditi prosrpsku politiku, prenose beogradski mediji.

"Prosto, vrijeme je da se okanemo globalne politike. Do sada smo u svakom globalno konfliktu učestvovali, čak i prednjačili u nekim. Vrijeme je da se provučemo ispod, radara i posvetimo nekim svojim malim problemima, kao Skandinavci. Gdje to Finci, Islanđani učestvuju, posle Vikinga, pa šta im fali. Treba da se povučemo iz prvih redova velikih globalnih borbi i da se bavimo uređivanjem našeg malog dvorišta", objasnio je Marković.