Županijski sud u Zagrebu
0

Ukupno 150 godina zatvora za ubistvo Pukanića i Franjića

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Index.hr
Foto: Arhiv/Index.hr
Šest krivaca za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića ukupno će odležati 150 godina u zatvoru. Robert Matanić osuđen je na 33 godine, njegov bratić Luka Matanić na 16, Amir Mafalani također na 16, Željko Milovanović na 40, Bojan Gudurić na 30, a Slobodan Đurović na 15 godina iza rešetaka.

Sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu, koje je izreklo presudu, predsjedavala je sutkinja Ivana Kršul. Nakon devet mjeseci svih šest osumnjičenih proglašeni su krivima za ubistvo iz oktobra 2008. godine, javljaju hrvatski mediji, koji ovaj postupak nazivaju "suđenjem stoljeća".

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su eksplozijom bombe postavljene u skuteru na parkiralištu redakcije sedmičnika "Nacional". Pritom su povrijeđene još dvije osobe.

Tužilaštvo je ovo ubistvo nazvalo najnasilnijim zločinom protiv demokratije i novinske riječi u Hrvatskoj, te tražilo kaznu od 40 godina zatvora.

Osim ovog suđenja u Zagrebu, za isti slučaj vodi se postupak i u Beogradu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića.