Talijanska policija
0

Ukradeni nakit Eve Peron nađen kod lopova iz Srbije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakit iz kolekcije bivše argentinske prve dame Eve Peron, vrijedan šest miliona eura, koji je prije dvije godine ukraden u Španiji, pronađen je u sobi jednog luksuznog hotela u Milanu koju su iznajmili pripadnici kriminalne grupe iz Srbije, saopćila je u srijedu navečer talijanska policija.

Osobe koje su iznajmile sobu u kojoj je pronađen nakit su u bijegu, i to su pripadnici kriminalne grupe iz Srbije koja je živjela u blizini Milana, izjavio je policijski potpukovnik Antonino Bolognani na konferenciji za novinare.

Pretvarajući se da su šeici i investitori s Bliskog istoka, lopovi su uvjerili vlasnike zlatarnice Joyas Sofia u Valenciji da im prodaju kolekciju koju su nabavili od nasljednika Eve Peron poslije njene smrti.

Na sastanku u decembru 2009. godine lopovi su tražili od vlasnika zlatarnice da stave nakit na sto dok su brojali 10 miliona eura koliko je trebalo da plate za njega, a ispod stola se krio jedan od njihovih saučesnika koji je pravi novac zamijenio lažnim novčanicama, prenosi Reuters.

Prodavači su posumnjali da nešto nije u redu, ali su lopovi zgrabili nakit i pobjegli.

Nakon višemjesečne istrage španske i talijanske policije, u maju 2010. u Španiji je uhapšeno šest pripadnika kriminalne bande, a u Milanu još jedna osoba.

Kada je policija u utorak upala u sobu talijanskog hotela, jedan član bande je pobjegao, ostavivši za sobom oko tri četvrtine ukradene zbirke nakita, u kojoj se nalazi set prstenja, naušnica i tijara koju je Evi Peron poklonila holandska kraljevska porodica, prenio je Reuters.

Eva Peron je umrla od raka 1952. godine, a njen suprug Juan Peron je zbačen s vlasti u državnom udaru tri godine kasnije.

On je poslije toga otišao u egzil, iz koga se vratio 1973. godine da bi ponovo postao predsjednik, ali je umro godinu dana kasnije.