Regija
0

Ukinuta prvostepena presuda za Mladićeve jatake

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu u slučaju "Mladićevi jataci" i vratio je prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Apelacioni sud u Beogradu usvojio je žalbu osnovnog javnog tužioca u Beogradu, kojom su okrivljeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, kao i u dijelu kojim je odbijena optužba prema okrivljenom Saši Badnjaru, Ratku Vučetiću, Tatjani Janjušević, Bojani Vasković, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici da su izvršili navedeno krivično djelo.

Prvostepena presuda je potvrđena u osuđujućem dijelu u odnosu na okrivljenog Blagoja Govedaricu kojom je on oglašen krivim da je izvršio krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija i kojom mu je izrečena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno je određeno da se ova kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo, saopšteno je iz Apelacionog suda. 

Optužnicom okrivljenima je stavljeno na teret da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Ratku Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao naloge za njegovo hapšenje i izručenje zbog podignute optužnice kojom mu se stavlja na teret izvršenje krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda je, u odnosu na oslobađajući i odbijajući dio, donesena uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka jer je izreka u tom dijelu ožalbene presude nerazumljiva i protivrječna razlozima koji su dati u obrazloženju, što je dovelo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je samim tim dovedena u pitanje i primjena Krivičnog zakonika zbog čega je  morala biti ukinuta. 

Kako se navodi, posebno je nerazumljiv dio obrazloženja prvostepenog suda koji se tiče razloga za donošenje prvostepene presude u odbijajućem dijelu, a dati razlozi su, po nalaženju Apelacionog suda, za sada neprihvatljivi zbog čega je ista presuda, takođe, morala biti ukinuta.