Regija
0

Đukanović poručio da Crna Gora neće izručiti Shinawatru

SRNA
Thanksin Shinawatra
Thanksin Shinawatra
Crna Gora neće izručiti bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatru koji je u svojoj domovini optužen za terorizam, bez dokaza i međunarodnog naloga za hapšenje, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Tajlandske vlasti optužile su Shinawatru da je ranije ove sedmice uticao na krvave ulične proteste svojih pristalica u Bangkoku. On bi, zbog tih optužbi, mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Shinawatra, bogati poslovni čovjek koji je svrgnut s vlasti vojnim udarom, dobio je crnogorski pasoš i povremeno boravi u svojoj vili na crnogorskoj obali.

Đukanović je za AP rekao da je Crna Gora dala Shinawati državljanstvo djelimično i zbog planova tajlandskog biznismena da investira u crnogorski turizam.

"Imamo mehanizme da ispravimo našu odluku ako bude potrebno”, rekao je Đukanović. 

On je pojasnio da Interpol do sada nije izdao međunarodni nalog za hapšenje Shinawatre.

"Činjenica je da smo dali Shinawatri državljanstvo, na njegov zahtjev. Imali smo u vidu da je demokratski izabran za premijera Tajlanda i da je smijenjen vojnim udarom, što znači na nedemokratski način", rekao je premijer Crne Gore. 
Đukanović je kazao da je Shinawatra više puta upozoren da ne koristi teritoriju Crne Gore za ugrožavanje aktivnosti neke druge vlade.

On je rekao da je Crna Gora, čiji Ustav zabranjuje ekstradiciju državljana stranim državama, spremna da sudi Shinawatri ako dobije dovoljno valjanih pravnih dokaza iz Tajlanda.

"Na osnovu domaćih zakona, mi smo sposobni da organizujemo zakonske procedure u ime pravde", rekao je Đukanović.