Regija
0

Đukanović mandatar za sastav nove crnogorske vlade

FENA
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odredio je danas predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića za mandatara za sastav nove vlade Crne Gore.

Dosadasnji premijer Željko Šturanović podnio je, zbog bolesti, ostavku na tu funkciju i saopćio da će mu liječenje oduzimati više vremena, tako da više neće moći da se bavi premijerskim poslovima.

Vujanović je na konferenciji za novinare rekao da je uvjeren da će Đukanovićeva vlada biti posvećena evropskim integracijama i da će građani ubrzo osjetiti poboljšanje životnog standarda. Crnogorski predsjednik zatražio je sazivanje sjednice Skupštine za 28. februara radi izbora nove vlade.

"Obavljajući dosadašnje dužnosti, Đukanović je do doprinio afirmaciji Crne Gore i njenom međunarodnom ugledu", rekao je Vujanović.

Đukanović je bio tri puta biran za predsjednika vlade i jednom za predsjednika države.

Na konsultacijama s predsjednikom o izboru mandatara, predstavnici DPS-a, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative podržali su izbor Đukanovića za mandatara i najavili da će u parlamentu podržati izbor njegove vlade.

Četiri prosrpske stranke i Pokret za promjene nisu se odazvali na konsultacije i najavile su da neće u parlamentu podržati Đukanovićevu vladu, javio je Tanjug.