Regija
0

Đukanović: Laž je da smo švercali cigarete

FENA
Tokom saslušanja u tužilaštvu Barija, crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da nije imao nikakvu odgovornost za šverc cigareta i da su sve to laži, prenijele su danas podgoričke "Vijesti".

Đukanović je u Palači pravde, u kabinetu javnog tužioca Emila Marcana, pred tužiocima Eugenijem Pontasugliom i Giuseppeom Shelzijem, izjavio da Crna Gora nije nikada bila zemlja bez zakona u kojoj su puljski mafijaši ili švicarski poduzetnici mogli godinama švercati hiljade tona krijumčarenih cigareta mjesečno.

"Crnogorske državne institucije su oduvijek bile izvan bilo kakvih kriminalnih aktivnosti i borili su se protiv mafijaških klanova", kazao je Đukanović, prema pisanju "Vijesti" koje navode da je crnogorski premijer pred tužiocima koji više godina vode istragu o švercu cigareta iz Italije u Crnu Goru odgovarao više od šest sati na oko 80 pitanja.

Đukanović se u petak, iznenada za crnogorsku javnost, pojavio u Bariju, gdje je na svoj zahtjev dao izjavu i tako se lično uključio u dugogodišnju istragu koja se u Bariju vodi o krijumčarenju cigareta iz Crne Gore u italijansku provinciju Puglia od 1994. do 2002. godine.

Njegov advokat Enrico Tuccillo rekao je novinarima da je Đukanović pred tužiocima ponovio da je davanje licenci za uvoz cigareta bilo neophodno za preživljavanje Crne Gore, prikliještene između Miloševićevog režima, s jedne, i sankcija, s druge strane.

Tuccillo je prenio da je premijer kazao i da je bilo neophodno da crnogorski ministri otvore račune u švicarskim bankama kako bi mogli da kupuju lijekove i drugu robu neophodnu za preživljavanje nacije.

Đukanović je pod višegodišnjom opsežnom istragom zbog navodnog mafijaškog udruživanja zbog dobijanja profita od švercanih cigareta.

Tužilaštvo iz Barija optužilo ga je za davanje ekskluzivne licence Švicarcu Francu de la Torreu za uvoz velike količine cigareta (1.000 tona mjesečno) u Crnu Goru, odakle su one iz luka u Zelenici i Baru prevožene čamcima preko Jadrana u Pugliu.

Osim Đukanovića, pod istragom je još 14 osoba za koje se predviđa nastavak sudskog postupka. Jedina žena među njima je Dušanka Jeknić, nekadašnji privredni predstavnik Crne Gore u Italiji, a danas crnogorski diplomat u Sloveniji, koju barsko tužilaštvo tereti kao navodnu sponu između puljske mafije i vrha crnogorske vlade.

Na spisku tužilaca iz Barija su i Branko-Banja Vujošević i Veselin Barović, koji su osumnjičeni za transfer i investiranje novca dobijenog od mafijaških asocijacija.

U spisima tužilaštva navodi se da se pranjem novca od cigareta bavio i srpski biznismen Stanko Subotić Cane koji je prebacivao ogromne sume na relaciji Švicarska - Crna Gora - Kipar.

Prema dokumentima Regionalne direkcije za borbu protiv mafije iz Barija, mafijaši iz Puglie sklopili su dogovor o švercu cigareta i sa Beograđaninom Andrijom Draškovićem. U sve poslove, navodno, bio je umiješan i Italijan Gerardo Cuomo, koji je optužen i osuđen kao jedan od vodećih bosova na međunarodnom nivou šverca cigareta. Cuomo je nedavno u ponovljenom procesu oslobođen optužbe, a oduzeta imovina vrijedna milione eura mu je vraćena.

Svjedočenje Đukanovića pred tužiocima u Bariju, u okviru istrage koja je dugo potresala crnogorsku javnost zbog optužbi iz Italije da je crnogorska vlast umiješana u međunarodni šverc cigareta, i dalje je u centru pažnje crnogorske štampe, koja detaljno piše o svemu i prenosi opširne tekstove italijanskih novina.