Sud u Beogradu
0

Uhapšeni muškarac nije ni Mladić ni Hadžić

FENA
U Keniji je policija u četvrtak popodne uhapsila muškarca za kojeg sumnja da bi mogao biti Ratko Mladić, izvijestio je njemački portal www.n-tv.de.

Kenijska policija nije potvrdila identitet, pa strani mediji nagađaju radi li se zaista o Ratku Mladiću ili možda o Goranu Hadžiću, jednom od dvojice najtraženijih haških bjegunca.

Glasnogovornik specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić izjavio je za Novu TV kako uhapšeni najvjerojatnije nije ni Mladić ni Hadžić. Navodno je riječ o osobi s područja bivše Jugoslavije koja sliči na Mladića, a u Keniji živi i radi već 12 godina. Navodno ima hrvatsku putovnicu.

Prema pisanju njemačkog portala kenijska policija je saopćila da su u hotelu Mombasa uhapsili osobu za koju se vjeruje da je bjegunac osumnjičen za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Ime uhapšenoga, kao ni njegovu nacionalnost nisu potvrdili, a izjavili su kako za potvrdu identiteta čekaju test otisaka prstiju.

Haški sud traži od Srbije izručenje Ratka Mladića zbog optužbi za genocid, a Gorana Hadžića zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti. Prema pisanju njemačkog portala kenijska policija očekuje pomoć Interpola u rasvjetljavanju identiteta uhapšenog. Prema njihovoj izjavi uhapšeni se muškarac predstavljao kao strani investitor koji je zainteresiran za ulaganje u hotele i kenijski turizam.

U javnosti se već dulje vrijeme spekulira kako se Ratko Mladić skriva u Srbiji, te kako će ga njegovi jataci štititi od bilo kakve mogućnosti hapšenja ili privođenja. S druge strane srbijanski ministar Rasim Ljajić uvjeravao je kako je Srbija spremna izručiti Mladića te da su sve bliže potvrdi o mjestu na kojem se skriva.

Njemački portal Mladića također naziva osumnjičenikom za jedan od najtežih ratnih zločina od vremena Drugog svjetskog rata. Njegovo hapšenje i izručenje Haškom sudu jedan je od uvjeta daljnjeg približavanja srbije Evropskoj uniji.

Agencija AFP javlja da je kenijska policija objavila kako je u Mombasi na istoku Kenije uhapšen muškarc koji je možda povezan s istragom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, ne navodeći imena.

"Muškarac za kojega sumnjamo da ga traži ICTY uhapšen je popodne i na ispitivanju je", potvrdio je za AFP glasnogovornik kenijske policije Eric Kiraithe.

"Uzet ćemo mu otiske prstiju i Interpol će nam pomagati", dodao je. "Zasad nam je rekao da je poslovni čovjek koji ima veze s hotelijerstvom. Naši službenici provjeravaju te podatke", dodao je.

Kenijski mediji javljaju da je osumnjičenik za genocid u bivšoj Jugoslaviji uhapšen na temelju dojave, te da je to bila dramatična policijska operacija.

Prema pisanju internetskog izdanja Standarda, policija ne želi objaviti ime uhapšenoga. Objavljeno je da u Keniji živi od 1998., da je tamo uložio u hotel na obali na jugu zemlje, te da je vodio ronilački klub.

Olga Kavran, glasnogovornica Haškog suda, nije htjela ništa reći o tom slučaju. "Ne možemo ništa reći", rekla je novinaru AFP-a.

Glasnogovornica haškoga suda Olga Kavran potvrdila je tek kako ona i glavni tužitelj imaju informaciju o navodnom hapšenju jednog od haških bjegunaca u Keniji. O kome se radi i je li informacija uopće pouzdana, Kavran nije željela spekulirati.

Prema pisanju srbijanskog B-92, na osnovu fotografije koja je u toku dana dostavljena srbijanskim vlastima utvrđeno je da nije riječ ni o jednom od preostala dva haška bjegunca koje Srbija trebala isporučiti Haagu.

Ministarstvo unutarnjih poslova i drugi nadležni organi u Srbiji nemaju bilo kakvu potvrdu da je u kenijskom gradu Mombasi uhapšena osoba za koju se vjeruje da je povezana s nekom od istraga koje se vode u Haškom sudu, rečeno je u četvrtak uvečer Tanjugu u vrhu MUP-a.