Podgorica
0

Uhapšeni bivši policajci optuženi za ratne zločine

FENA
Podgorica
Podgorica
Crnogorska je policija u petak uhapsila četvoricu bivših policijskih službenika optuženih za ratni zločin deportacije muslimana 1992.

Crnogorsko Državno tužiteljstvo podiglo je u ponedjeljak optužnicu s prijedlogom da se odredi pritvor protiv devet osoba pod optužbom da su počinile ratni zločin deportacije muslimana i Srba iz Crne Gore 1992.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je rekao da su hapšenja u toku.

"Nekoliko je osoba privedeno, jedna još nije locirana, operativne aktivnosti su u toku i vjerujemo da će to brzo završiti", kazao je Veljović novinarima.

Većina odvjetnika privedenih najavila je da će uložiti žalbu na rješenje o pritvoru i uložiti prigovor na optužnicu.

Među optuženicima su bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova za državnu i javnu sigurnost Boško Bojović i Milisav Marković te nekolicina policijskih dužnosnika iz Herceg Novog, Bara i Ulcinja.

Optuženi su da su u svibnju 1992. u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju prekršili pravila međunarodnog prava i uhitili 79 osoba, državljana BiH, s izbjegličkim statusom, i predali ih policiji Republike Srpske, odnosno radnicima sekretarijata unutarnjih poslova Sokolca, Srebrenice i Foče te Kazneno-popravnom domu u Foči.

Optuženici su, kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva, to činili po naredbi tadašnjega ministra unutarnjih poslova pokojnog Pavla Bulatovića.

Uhićeni su Branko Bujić u Baru, Sreten Glendža i Božidar Stojović u Ulcinju i Milorad Šljivančanin u Herceg Novom.