Hrvatska
0

Uhapšene još dvije osobe zbog pljačke u Sesvetama

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Policija je zbog sumnje u povezanost s jučerašnjom krvavom pljačkom banke u Sesvetama, u kojoj je ubijen jedan policajaca, a četvorica su ranjena, uhapsila ukupno tri osobe, među kojima i 28-godišnjaka koji je iz automatske puške pucao po policajcima.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu zagrebačke policije da je nakon pljačke odmah uhapšen jedan razbojnik, neslužbeno se doznaje da je riječ o Kazimiru D. koji je prije pola godine pušten uvjetno iz zatvora, gdje je služio kaznu od pet i po godina zbog razbojstva. U njegovom policijskom dosjeu piše da je počinio šest razbojstava tokom 2004. te dvije teške krađe.

Policija je noćas uhapsila još dvojica muškaraca za koje se sumnja da su povezane s pljačkom poslovnice Reifeissen banke u Sesvetama jučer oko 18 sati.

Borovec je kazao da je jedan uhapšen u porodičnoj kući na području Dugog Sela, a drugi je zatvorenik zagrebačkog zatvora u Remetincu. No, koja je njihova uloga u krvavoj pljački još se utvrđuje, a iz izvora bliskog policijskoj istrazi doznaje se da je riječ o Miodragu Mišiću i Kristijanu Jurišiću.

Zbog sumnjivog ponašanja, u zgradi u kojoj je uhapšen prvoosumnjičeni uhapšena je još jedna osoba, no ubrzo je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije povezana sa razbojstvom.

"Ocjena ravnateljstva je da je akcija provedena profesionalno, hrabro, beskrupulozno i bez kalkulacija", rekao je Borovec, pojasnivši da je prva policijska ophodnja pred banku stigla samo tri minute nakon dojave građana.

Kazao je i da je zaštitar u banci, koji je iz posebne prostorije preko video nadzora gledao tok pljačke, nazvao svoju tvrtku, a ne policiju koju su dozvali građani.

"Kao stručna osoba mogao je dati korisne informacije ali nije, niti je ni na koji način djelovao", rekao je Borovec, dodavši da je ophodnja koja je prva stigla u automobilu imala i pancirke i automatske puške. Ustvrdio je da s obzirom na blizinu, vrstu oružja i rafalnu paljbu policajcima ni pancirke ne bi "pružile adekvatnu zaštitu".

Najavio da će MUP provesti inspekcijski nadzor rada zaštitara u banci u kojoj je uz njega, u trenutku pljačke, bilo 15-ak klijenata i sedam zaposlenika.

Prema policijskoj hronologiji jučerašnjih tragičnih događaja, građani su za pljačku dojavili u 18.06 sati, a nakon dolaska prve ophodnje razbojnik je iz automatskog oružja puca po policajcima i tada pogiba 24-godišnji policajac Ivan Grbavac.

Razbojnik nakon toga s plijenom od oko 200 hiljada kuna (oko 27.000 eura) izlazi iz banke, ispaljuje još jedan rafal i bježi prema obližnjoj ulici J. Gotovca i pritom dolazi do unakrsne paljbe, pri čemu je ranjen drugi policajac Boško Čenan (40). Tada dolazi i druga policijska ophodnja na čiji automobil razbojnik odmah ispaljuje više hitaca i ranjava Jadranka Certina, za čiji život se liječnici i dalje bore, te Milana Dakića i Kristijana Novosela.

Razbojnik, koji je u okršaju lakše ranjen u bedro, na kraju je uhapšen u jednom stanu u stambenoj zgradi na broju 34. Policija ga sumnjiči za teško ubistvo, pokušaj teškog ubistva i razbojništvo.

Borovec je u ime Ravnateljstva policije izrazio sućut porodici ubijenog kolege Ivana Grbavca, koji je u policiji počeo raditi u oktobru 2007., a do oktobra prošle godine bio je vježbenik.

Načelnik Ureda ravnatelja policije zahvalio se i svim policajcima koji su sudjelovali u akciji na požrtvovnosti i hrabrosti.