Regija
4

Uhapšen vlasnik agencije koja je slala radnike u Soči

SRNA
Dušan Kukić, vlasnik Agencije "Hej Ju", koja je organizovala odlazak radnika u ruski grad Soči, iako za to nije imala licencu, uhapšen je večeras u Čačku.

Tokom večeri Kukić će biti saslušan u prisustvu nadležnog tužioca, prenose beogradski mediji.

Policija pretresa i prostorije Agencije "Hej ju", a provjeravaju se i preduzimači kod kojih je ova agencija slala radnike.

Oko 120 radnika do sada je deportovano, a oko 40 je još u Sočiju. Većina radnika je tvrdila da su ih prevarile čačanska agencija "Hej ju" i ruska državna firma "Olimp stroj".

Agencija "Hej ju" slala je radnike u Soči i davala im ponude, po prethodnom ugovoru, koji međutim nisu ispoštovali, a nije im osiguravala ni radne vize, već su njihove pasoše preuzimali preduzimači koji je trebalo da osigura radne vize.

Više od stotinu građevinskih radnika iz Srbije i 18 radnika iz BiH, koji su u Sočiju boravili bez radne dozvole i novca, vratili su se sinoć oko 21:40 sati specijalnim letom u Beograd u organizaciji Vlade Srbije.

Od 18 radnika iz BiH, koji su čarter letom stigli iz Sočija u Beograd, devet je odmah otišlo u BiH, a preostali su prespavali u Hotelu "Slavija".

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak, 17. januara, kada je njih tridesetak privedeno, jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mjesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac, jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći "na crno", nisu dobili.

Ruska migraciona služba proteklih dana izvršila je temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve koji nisu imali važeće dozvole.