Hrvatska
0

Uhapšen ratni zločinac Miljenko Bajić

SRNA
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija
Četrdesetčetvorogodišnji Miljenko Bajić, osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima 1992. godine u splitskom zatvoru Lora, uhapšen je jutros na području Žeževice, javljaju hrvatski mediji.

"Slobodna Dalmacija", pozivajući se na nezvanične izvore, navodi da je Bajić po nalogu Županijskog suda u Splitu sproveden u policiju, dok će tokom dana biti prebačen u Sud, a potom i u splitski zatvor.

Bajić je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin nad civilnim zarobljenicima u Lori 1992. godine, a bio je u bijegu od 2004. godine.

Vrhovni sud Hrvatske u martu 2007. godine potvrdio je nepravosnažnu presudu Županijskog suda u Splitu po kojoj su osmorica bivših pripadnika Vojne policije osuđena na ukupno 53 godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u ljeto 1992. godine u splitskom zatvoru Lora, kada su do smrti premlaćena dvojica civila srpske nacionalnosti - Nenad Knežević i Gojko Bulović.

Bivši komandant zatvora u Lori Tomislav Duić i njegov zamjenik Tonči Vrkić osuđeni su na po osam godina zatvora, Davor Banić na sedam, a Miljenko Bajić, Josip Bikić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić osuđeni su na šest godina zatvora.