Regija
0

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo slovenskog naučnika

FENA
Janko Jamnik (Foto: Delo)
Janko Jamnik (Foto: Delo)
Slovenski mediji objavili su u utorak identitet čovjeka kojega je policija pritvorila pod sumnjom da je upleten u ubistvo naučnika Janka Jamnika, direktora Hemijskog instituta, uz podatak da je riječ o bivšem Jamnikovom kolegi koji se prije tri mjeseca kandidirao za gradonačelnika Sežane na listi jedne političke stranke.

Ne objavljujući ime, policija je potvrdila da je u pritvoru nekadašnji zaposlenik Hemijskog instituta iz čijeg su stana u Ljubljani u ponedjeljak uzeti mogući dokazi da je povezan s ubistvom Jamnika koji je prije sedam dana ubijen s dva hica u glavu.

Kako su objavili slovenski mediji, osumnjičenik je doktor fizike, 58-godišnji Milko Novič.

On je 2009. dobio otkaz u Hemijskom institutu zbog neispunjavanja radnih zadaća, o čemu se između njega i bivšeg poslodavca vodilo više sudskih sporova.

Kako navodi ljubljansko Delo, policija i nakon hapšenja Noviča nastavlja s istragom, pa nije jasno je li on priveden kao stvarni osumnjičenik za napad, kao naručitelj ili mogući suučesnik u zločinu koji je šokirao slovensku javnost.

Mediji su objavili i intrigantan detalj da se Novič prije tri mjeseca na lokalnim izborima kandidirao za gradonačelnika Sežane na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša, ali je dobio samo 8 posto glasova i nije izabran.

Vodeća slovenska opoziciona stranka nije komentirala hapšenje Noviča, ali je sa svojih internetskih stranica izbrisala link koji je sadržavao intervju sa sada osumnjičenim naučnikom.