Zagreb
0

Uhapšen Mladen Barišić, bivši glavni blagajnik HDZ-a i šef Carine

SRNA
Mladen Barišić
Mladen Barišić
Bivši glavni blagajnik HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić uhapšen je jutros u svom stanu u Zagrebu.

Barišića, koji je i bliski saradnik i prijatelj bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, USKOK je još u maju obavijestio da je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje u protivpravno posredovanje u aferi s Fimi Mediom.

Međutim, Barišića iz USKOK-a još nisu bili pozvali na razgovor zbog čega je njegov advokat Ante Madunić pisanim putem  zatražio od USKOK-a da sasluša njegovog klijenta, javljaju hrvatski mediji.

Madunić je rekao medijima da je uputio pismo Dinku Cvitanu, direktoru USKOK-a, a o svemu obavijestio i glavnog državnog tužioca Mladena Bajića. Tražio je da se njegov klijent izjasni ili kao osumnjičeni ili u svojstvu građanina. 

On nije potvrdio je li Barišić uhapšen zbog sumnje istražilaca da je učestvovao u kriminalnim radnjama ili je u USKOK-u kako bi konačno dao iskaz.

"On sad razgovara s istražiocima, a kako je istraga u toku, ja ne mogu o tome govoriti", rekao je Madunić.

Prema pisanju "Večernjeg lista", Barišić želi razjasniti razlog održavanja i sadržaj sastanka u Vladi 7. aprila 2007. godine. Krugovi Barišićevih prijatelja tvrde, da medijske interpretacije tog sastanka, zbog čega padaju teške optužbe na Barišićev račun, dolaze od Ratka Mačeka, bivšeg portparola Sanaderove Vlade, koji je prisustvovao  tom sastanku.