Split
0

Uhapšen državljanin BiH sa 6 kilograma heroina

FENA
U višemjesečnoj akciji "Parangal" splitska policija i USKOK zaplijenili su više od šest kilograma čistog heroina, vrijednog oko 2,5 miliona kuna, te uhapsili 12 osoba zbog sumnje da su iz BiH krijumčarili drogu i preprodavali je na splitskom području, a za još četiri sumnjivca se traga.

Zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Ante Gudelj i načelnik Sektora kriminalističke policije Petar Bradarić izvijestili su danas da je u srijedu na predjelu Dupci u omiškoj općini zaustavljeno vozilo BiH registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak iz BiH. U vozilo je pronađeno više od šest kilograma čistog heroina i deset kilograma smjese za miješanje s drogom radi povećanja njene mase te 110 grama kokaina i amfetamina.

U policiji kažu da je riječ o heroinu vrlo visoke kvalitete, čija je vrijednost oko 2,5 miliona kuna.

Sumnja se da je krijumčarenje droge iz BiH organizirao 33-godišnji Splićanin G.S.

Mediji pišu da se iza tih inicijala krije Goran Svalina koji je već bio osuđen na tri i pol godina zatvora zbog zlouporabe droga. On i njegov brat su, naime, 2004. uhapšeni s oko kilogramom heroina i isto toliko smjese za miješanje. Također se nagađa da su među uhapšenima, čiji identitet policija nije otkrila, braća Ferdi i Mehdi Ahmeti koji imaju više od 20 kaznenih prijava zbog nasilja, razbojništva i krađa ali do sada nisu bili evidentirani kao dileri.

U stanovima i drugim prostorijama uhapšenih te njihovim osobnim vozilima pronađena je još jedna manja količina heroina i stabiljke indijske konoplje te više detonatora, jedan samostrel te 2,5 kilograma trotila.

Policijski čelnici kazali su da je petoro od uhapšenih osoba povezano i sa nekim drugim kriminalnim akcijama koje su do sada bile nerazjašnjene. Nisu pojasnili o čemu je riječ, no štampa piše da se povezuju s podmetanjem eksploziva u splitskoj Kukuljevićevoj ulici pod automobil kick boksača Igora Alagića u travnju ove godine kada je u potpunosti uništen njegov VW Polo.

Na upit da li je i u razbijanju ovog lanca krijumčara drogom sudjelovao Ivan Kasum, načelnik kriminaliteta droga koji je na odmoru, a za koga se nedavno pojavila sumnja da je na "platnoj listi" dilera drogom, Gudelj je kazao da se sve radi skupno i da nesumnjivu zaslugu uz ostale u svim akcijama ima i Kasum.

Za kasno popodne policija je najavila da će svih 12 uhićenih privesti istražnom sucu Istražnog centra Županijskog suda u Splitu.

U manje od sedam dana to je drugi lanac krijumčara i preprodavača droga koji su razbili splitska policija i USKOK. Krajem prošle sedmice uhapšena je 20 dilera.