Regija
1

Uhapšen bivši finansijski direktor "Hrvatskih autocesta"

SRNA
Bivši finansijski direktor "Hrvatskih autocesta" (HAC) Josip Sapunar uhapšen je u istrazi izvlačenja novca iz ovog javnog preduzeća.

Sapunar je uhapšen sinoć nakon što se u dogovoru sa istražiocima vratio iz inostranstva kako bi dao iskaz u najnovijoj aferi o izvlačenju novca iz HAC-a od 2006. do 2011. godine.

Bivši finansijski direktor HAC-a već je pritvaran prije tri godine zbog sumnje da je novcem iz ovog preduzeća, preko agencije "Fimi medija", punio HDZ-ov crni stranački fond.

Hrvatski mediji prenose da je Sapunar ovog puta osumnjičen za "pranje" pet miliona eura preko kompanije Igora Premilovca, koji je ranije osumnjičen da je izvukao novac iz Hrvatske privredne komore.

Premilovac je tokom istrage priznao da su na austrijski račun njegove češke kompanije, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Istražioci Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) ušli su u petak u sjedište HAC-a u Zagrebu zbog sumnje da je iz tog javnog preduzeća izvlačen novac preko kompanija koje su godinama sarađivale sa HAC-om.

Istražuje se saradnja HAC-a sa građevinskim firmama "Viadukt", "Osijek Koteks", "Zagorje Tehnobeton" i "Štrabag", koje su od 2006. godine bile podizvođači radova na izgradnji putnih dionica od Slavonije do Dalmacije.