Milionska odšteta
0

UEFA će kazniti RTS zbog Srebrenice

Sarajevo-x.com
Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
Evropska fudbalska federacija (UEFA) naplatiće milionsku odštetu od Radio televizije Srbije zato što je u utorak, zbog prenosa sjednice Skupštine na kojoj je usvojena Deklaracija o Srebrenici, otkazan direktan prenos četvrtfinala Lige šampiona Bayern - Manchester United, piše srbijanski list Press.

Ovom listu je u više odlično obavještenih izvora potvrđeno da zbog kršenja ugovora sa UEFA-om RTS-u sada prijeti „ugovorni penal" od najmanje milion eura.

U utorak uveče na Prvom programu RTS-a emitovan je prenos košarkaškog meča Partizan - Maccabi, dok je na Drugom kanalu išao prenos sjednice Skupštine. Fudbalski evropski derbi mogao je biti emitovan samo ako bi skupštinski prenos bio prekinut.

Međutim, kako se navodi, direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić bio je bukvalno ucijenjen da ne prekida prenos iz parlamenta. U jednom trenutku mu je čak iz političkog vrha poručeno:

"Pa, nećeš valjda da zbog tebe ne bude usvojena Deklaracija o Srebrenici".

Na Tijanićevo insistiranje, predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović RTS-u je poslala pisani zahtjev za direktan prenos sjednice. Postoje tvrdnje kako se država obavezala i da će snositi sve troškove odštete prema UEFA-i, no Dejanović je to demantirala.

Iz UEFA-e su naveli kako će problem direktno riješiti s RTS-om, ističući kako opšta pravila za ovakve slučajeve ne postoje, već se svaki slučaj tretira različito, na neformalan način.