Regija
0

Udruženja Srba iz Hrvatske ujedinila se u jedinstvenu asocijaciju

FENA
Jovan Krkobabić
Jovan Krkobabić
Osnivačka skupština, na kojoj su 25 izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske formirale jedinstvenu Asocijaciju, održana je u subotu u Beogradu, a za predsjednika Asocijacije izabran je Milojko Budimir, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

U obraćanju članstvu Asocijacije Budimir je kazao da će se njezine članice boriti za ostvarivanje ciljeva koji su definirani platformom usuglašenom krajem 2008. godine sa državnim organima i nadležnim institucijama Srbije.

Asocijacija će se, kako je rekao, boriti da Srbima bude vraćeno 42 tisuće stanarskih prava ili da se tamo, gdje to nije moguće, izvrši pravična nadoknada, kao i da se riješi oko devet tisuća zahtjeva za obnovu porušenih kuća te isplati oko 40 tisuća zaostalih mirovina.

Budimir je istaknuo da će Asocijacija inzistirati da se izgnanim Srbima vrati oduzeto zemljište, tražiti pravo na udjele i dionice u privatizaciji poduzeća, isplatu dinarske i devizne štednje te se zalagati za otvaranje srbijanskog konzulata Kninu.

Skupu se obratio i potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za pitanja izbjeglica Jovan Krkobabić koji je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom posjeta Beogradu odbio razgovarati o povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde te dodao da će Srbija pripremiti dokumentaciju o zločinima počinjenim nad Srbima od 1941. do 1995. godine.

Krkobabić je istaknuo da "bez obzira što su argumenti Hrvatske tanki, stavovi drugih zemalja koje su na njihovoj strani nisu zanemarivi", kao i da će Srbija inzistirati da se na "svaki pogrešan potez" odgovori istom mjerom.

On je ocijenio da nije dobro to što Asocijaciji nisu pristupila sva udruženja koja su prihvatila vladinu platformu.

Krkobabić je predložio da Asocijacija organizira zajednički sastanak te uloži trud da se sva udruženja ujedine, ocijenivši da se jedino tako mogu uspješno boriti za svoje interese na međunarodnoj razini.