Regija
0

Učesnike Povorke ponosa u Podgorici obezbjeđivale jake policijske snage

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Podgorici je danas bez incidenata održana treća Povorka ponosa „Montenegro Pride“ u kojoj je učestvovalo nešto više od stotinu osoba.

Povorci su prisustvovali i predstavnici Vlade, Glavnog grada Crne Gore, političkih partija, diplomatskog kora, nevladinih organizacija, kao i LGBT aktivista iz regiona.

Ovogodišnja Povorka ponosa kretala se izmijenjenom trasom u odnosu na prethodne godine. Učesnici su nosili zastave duginih boja, kao i transparente na kojima je pisalo: "Volim majko jednu ženu, niko ne zna tajnu tu", "Pitaće te starost đe bi na Prajd", "Homofobija u svoja četiri zida", "Sloboda svuda".

Predsjednik Upravnog odbora organizacije "Queer Montenegro", koja je organizator Povorke ponosa, Danijel Kalezić, kazao je da je povorka organizovana kako bi bila skrenuta pažnja na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava.

"Pokazali smo da nismo različiti od ostalih, a seksualna orjentacija nas ne razlikuje u odnosu na ostale. Nadam se da ćemo sljedeće godine šetati kroz cijeli grad“, poručio je Kalezić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Suad Numanović rekao je da je obaveza cijelog društva da strateški pokaže da Crna Gora ima kapacitet da prihvati različitosti.

"Dajemo doprinos, da za ljudska prava nema pauze. Svako mora da se osjeća slobodno, bez obzira na različitost“, kazao je Numanović.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je naglasio da su građani glavnog grada Crne Gore pokazali da je Podgorica slobodan grad.

"Podgorica je perjanica demokratije i uvijek je bila oaza multikulturalnog življenja. Nama ne trebaju promjene, potrebno nam je jedinstvo. Podgorica želi da na mapi prijestolnica bude grad koji je istinski evropski“, poručio je čelnik Podgorice.

Povorka ponosa krenula je sa lokacije preko puta zgrade Skupštine Crne Gore, Bulevarom svetog Petra Cetinjskog, nakon čega se skrenulo desno u Ulicu Stanka Dragojevića. Učesnici su prošli pored Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zgrade Vlade Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta.

Većina ulica koje vode prema centru Podgorice, zbog održavanja Povorke ponosa zatvorene su bile od ranih jutarnjih sati.

Današnja Povorka ponosa četvrta je koja se održava u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi 24. jula 2013. organizovao LGBT Forum Progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo učesnike, pri čemu je bilo dvadesetak povrijeđenih i uhapšenih. Druga je održana u Podgorici 20. oktobra iste godine, obezbjeđivalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća je 2. novembra 2014. održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni“, završena je bez incidenata.