Hashim Thaci
0

"Učešće kosovskog predstavnika na konferenciji u Sarajevu priznanje za Kosovo"

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u utorak da će učešće kosovskog predstavnika i njegovo "ravnopravno predstavljanje" na konferenciji u srijedu u Sarajevu, značiti "jednoglasno međunarodno priznanje" za Kosovo, ali nije komentarisao to što će na skupu biti i šef UNMIK-a Lamberto Zannier.

Thaci je na sjednici kosovske vlade rekao da će na skupu u Sarajevu učestvovati ministar vanjskih poslova Skender Hiseni, koji će, kako je naveo, predstaviti sve vrijednosti Kosova, kako u sferi politike, tako i ekonomije i demokratske reforme.

"Kosovo će u Sarajevu biti predstavljeno svim dostignućima. U političkoj sferi, afirmacijom prava manjina, ekonomskim dostignućima i izgradnjom odličnih odnosa sa svim susjedima", rekao je on.

Potpredsjednik kosovske vlade Hajredin Kuqi je na pres-konferenciji poslije sjednice vlade rekao da je najvažnije da je Kosovo dio konferencije u Sarajevu, u organizaciji Evropske unije.

"Učešće kosovskih predstavnika s ostalim zemljama pokazuje da se zemlje EU, ali i one u regionu, slažu sa činjenicom da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država, rekao je Kuqi.