Hrvatska
0

Ubice Amara Mistrića još uvijek nisu izručene

FENA
Amar Mistrić (Foto: Facebook)
Amar Mistrić (Foto: Facebook)
Postupak koji prethodi izručenju pravosuđu u Bosni i Hercegovini Anela Heraka i Edina Vuka, osumnjičenih za gnusno ubistvo Amara Mistrića (23) u Sarajevu, još je u toku, rečeno je u srijedu bez više detalja agenciji Fena iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Iz tog ministarstva ni okvirno nisu naznačili mogući datum izručenja, već jedino da za to moraju biti zadovoljene sve stručne i proceduralne zakonitosti.

Iz Županijskog suda u Splitu, u kojem je dvojici osumnjičenih 17. augusta određen 40-dnevni ekstradicijski pritvor kažu da su oni svoj dio posla završili i da je dopis državnom Ministarstvu pravosuđa upućen 26. augusta.

Vijest da su Edin Vuk i Anel Herak uhapšeni objavljena je 16. augusta.

Saopćeno je da se to desilo u Omišu kad su se oni kao državljani BiH lično obratili tamošnjoj policijskoj stanici radi informacija o mogućnostima za dobivanje boravišne dozvole u Hrvatskoj.

Zbog ubistva Amara Mistrića koje se dogodilo 13. augusta, za njima je već bila raspisana Interpolova potjernica, pa su odmah postali sumnjivi policajcu s kojim su kontaktirali i smjesta su lišeni slobode.

Amar Mistrić je mladić koji je radio u jednom kafeu u sarajevskom naselju Čengić-Vila, a život je izgubio jer u kasnim noćnim satima nakon isteka radnog vremena nije htio uslužiti pićem Heraka i Vuka. To je ubicama bio razlog da bude usmrćen hicem iz pištolja.

Odmah po ubistvu su pobjegli, a u naselju Čengić-Vila ubrzo su uslijedili protesti ogorčenih građana kojima je još svježe sjećanje na brutalno ubistvo maloljetnog Denisa Mrnjavca počinjeno u jednom tramvaju. Njega su nožem usmrtili također vršnjaci.

Građani su na protestima tražili brzo hapšenje Mistrićevih ubica, a čim je objavljeno da se to desilo u Omišu, razišli su se s glavne gradske prometnice koja je bila blokirana u blizini mjesta zločina.