Regija
0

U zatvoru u Spužu obavljen prvi džuma-namaz

Anadolija
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu
U crnogorskom zatvoru u Spužu, prvi put u historiji je obavljen džuma-namaz, nakon intenzivnih komunikacija Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva pravde. 

Ovo, kako je saopćeno iz Islamske zajednice, predstavlja veliku novinu u vjerskim slobodama za muslimane u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.

Na džuma-namazu, koji je predvodio crnogorski reis Rifat ef. Fejzić, prisutno je bilo oko dvadesetak zatvorenika koji, kako se navodi, nijesu krili zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma da se u tom zatvori svakog petka obavlja džuma-namaz.

Reis Fejzić je, tokom svoje hutbe zatvorenicima, istakao da nije zatvoren put povratka Allahu te da se svaki grijeh koji čovjek počini može ispraviti iskrenim pokajanjem.

Fejzić se susreo i sa direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem koji ga je informisao o reformama zakona koje se tiču vjerskih prava i sloboda zatvorenika, te postignutim uspjesima u implementaciji tih zakona.

"Imamo u planu da izgradimo zaseban objekat koji će biti namijenjen za održavanje vjerskih obreda", istakao je direktor ZIKS-a.

Reis Fezić i Perović su konstatovali dosadašnji napredak u ostvarivanju vjerskih prava i sloboda u zatvoru u Spužu, te istakao inicijativu da se ta prava realizuju i bjelopoljskom zatvoru.

Na inicijativu Mešihata islamske zajednice Crne Gore, već godinama unazad u crnogorskim zatvorima klanjao se Bajram-namaz.