Regija
0

U Zagrebu u subotu 10. Povorka ponosa

FENA
Deseta Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) "Zagreb Pride 2011." bit će održana sutra u Zagrebu pod sloganom "I budućnost je naša!"

Organizator događaja, Udruženje Zagreb Pride najavio je da se ovogodišnji Pride održava u znaku proslave i obilježavanja njihovih prvih deset godina Povorki ponosa, aktivizma i pobjeda te deset godina rasta, ali i otpora, osnaživanja, solidarnosti i izgradnje zagrebačke i hrvatske LGBTIQ zajednice i pokreta.

No, napominju da se nisu htjeli baviti previše prošlošću, već da su se okrenuli onome što ih čeka, odnosno predstojećih deset godina.

Organizator poziva sudionike da na 10. rođendan ispune zagrebačke ulice različitošću i uključivošću, ali s pogledom u budućnost u kojoj će sve lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe biti slobodne, zajedno sa svim ljudima svih boja i izričaja.

Okupljanje sudionika počet će na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a nakon prolaska centrom grada povorka će stići na Zrinjevac, gdje će se održati javni skup s govorima i zabavnim programom.

Organizator u proglasu navodi da njihova borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena.

"Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definiraju zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobjeda pred nama", poručuju organizatori. Navode i da će se zalagati za puno poštivanje načela i prakse laičke države i vrijednosti laicizma u skladu s Ustavom RH radi osiguravanja autonomije društva od bilo kojeg konfesionalnog utjecaja.

Ovogodišnji Zagreb Pride osiguravati će dosad najveći broj policajaca, a sve će snimati brojne policijske kamere. U MUP-u nisu htjeli otkriti tačan broj policajaca na osiguranju, no, kažu da će ih biti više nego na Split Prideu na kojem je povorku čuvalo gotovo 700 policajaca. Najavili su da će svako nasilništvo prema sudionicima Pridea tretirati kao zločin iz mržnje.

Prosedmični splitski skup obilježili su napadi na sudionike povorke. Tada je osam osoba povrijeđeno, a privedeno je 137 izgrednika, protivnika parade.